Rode bieten zorgen voor spectaculaire kleuren van je gerechten. Zo wordt een groene salade veel spannender van plakjes rode biet, maar ook zo’n gezellige roze soep is een feest voor je zintuigen. Daarom, onze beste rode bieten recepten.
Wat ook zo fijn is aan bieten, is dat je er alle kanten mee op kan. Je kunt ze rauw eten, maar ook koken, roosteren of poffen.
Lees ook: Ook op zoek naar een wortel recept? 39x koken met worteltjes!
De lekkerste recepten met rode biet
tweekleurige soep van rode biet en waterkers
Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.Extra lekker: druppel extra vierge olie over de soep.
naar recept
kvas van rode biet
Dit recept is afkomstig uit het boek Keukens van Oekraïne van Olia Hercules.Olia: 'Bieten-kvas is een eeuwenoude drank, die ook wordt gebruikt om een zure noot toe te voegen aan borsjtsj en andere gerechten. Mijn familie is helemaal verslaafd aan de frisse, licht zoute, zoetzure smaak. Kom trouwens niet in de verleiding om het roggemeel of de roggestarter weg te laten; de kvas kan dan dik en stroperig worden, want dat is nou eenmaal wat rode biet doet.'Genoeg voor 3 flessen van 700 ml.Benieuwd naar meer alcoholvrije drankjes? Bekijk dan ons grote 0.0% borreldossier.
naar recept
bietengazpacho met castelfranco met bergamot
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden. Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
naar recept
bietenhutspot met pulled oats & uien-tijmjus
Voor delicious. maakte Janneke Philippi een variant op hutspot met bieten en Pulled Oats. Lekker herfstig, vol van smaak en vegetarisch.
naar recept
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
bietensoep met room en munt
Een pan bietensoep op het vuur doet het altijd goed: als lichte lunch na een rijkelijk ontbijt, als opwarmertje na een stevige wandeling, als verfijnde amuse om de smaakpapillen te prikkelen voor al dat lekkers dat komen gaat of ‘gewoon’ als warm voorgerecht. Heel handig: maak de soep nu, eventueel meerdere porties, en bewaar de soep in de diepvries.
naar recept
bietenconsommé met shiitake
Met deze heldere bietenconsommé op basis van bouillon kan je voor de dag komen. Een heerlijke soepje in Aziatische stijl en – niet geheeld onbelangrijk – het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit.Zoek je iets om in de soep te dippen? Kijk dan naar deze broodjes met kaas en salie!
naar recept
bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
naar recept
bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.
naar recept
bietentaartjes met geitenkaas
Vandaag geen muffins, taartjes, prinsessenkoekjes en zelfgemaakte appeltaarten, maar hartige bietentaartjes met zachte geitenkaas. En die zijn eigenlijk net zo lekker! Deze gravlax met koriander en bietensalade moet je ook zeker eens proberen!
naar recept
bietenpilav met geitenkaas
Pilav is een Midden-Oosters gerecht met een graansoort, kruiden groenten, peulvruchten en vlees. Wij gebruiken in bietensap gekookte bulgur.
naar recept
pastinaak-empanada’s met bieten-anijsdip
Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje dat je met van alles en nog wat kunt vullen. Voor erbij: een frisse bieten-anijsdip. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehaktmengsel. Maar je kunt de empanada’s ook prima vega maken met vegetarisch gehakt! Met dit recept kun je 8 empenada’s maken, goed als lunch- of klein hoofdgerecht.
Nog zo’n lekker mediterraan recept? Probeer deze tijmcrêpes met zalm!
naar recept
Nog zo’n lekker mediterraan recept? Probeer deze tijmcrêpes met zalm!
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet. Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
bietjessalade met picodon
Kaas: we raken er niet over uit gepraat. Hadden we onlangs nog een interview met kaaskoningin Betty Koster, in het nieuwe jaar eten we als voorgerecht deze overheerlijke bietjessalade met picodon. De Picodon is een Franse geitenkaas uit het gebied van de Ardèche. De witte korst? Die kun je gewoon eten. No waste!
naar recept
gepofte bietjes, rode ui en walnoten
Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.
naar recept
Koken met restjes groenten, aardappels en nog meer overblijfselen uit de koelkast