Heb jij wel eens van rettich gehoord? Deze witte, langwerpige wortel mag dan familie zijn van de radijs en daikon, maar heeft een heel eigen smaak. Ben je op zoek naar net dat extra beetje pit in je gerecht? Dan is rettich de groente die je zoekt. In salades, op brood of ingemaakt, rettich voegt aan elk gerecht iets toe.
Wat is het?
Rettich is een langwerpige witte wortel die behoort tot dezelfde familie als de radijs. Het wordt veel gegeten in Europa en Azië. Je kunt het op heel veel verschillende manieren gebruiken in de keuken. De groente heeft een knapperige textuur en een sappige binnenkant, waardoor het vaak een heerlijke frisse toevoeging is aan het eten.
De smaak van rettich hangt af van hoe vers hij is. Bij jonge, verse rettich is de smaak mild, licht pittig en een beetje zoet, terwijl de oudere rettich vaak een scherpere pittigheid hebben. Dit lijkt erg op de pittigheid van de radijs, maar die van de rettich is vaak net iets subtieler en minder overweldigend. Dit maak het een ideale groente om dat vleugje pit toe te voegen aan gerechten, zonder dat het de andere smaken overheerst.
Wat is het verschil met daikon, radijs en rammenas?
Zoals we al eerder benoemde zit de rettich in dezelfde familie als de radijs en dus ook als de daikon en rammenas. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze wortelgroenten? Radijs is klein, vaak rond en rood-wit van kleur, met een scherpe, pittige smaak die het populair maakt in salades en als snack. Daikon is daarentegen groot, langwerpig en wit, met een milde smaak en sappige textuur; het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, zowel rauw als gekookt. Rammenas heeft ene donkere, soms bijna zwarte schil en is groter en scherper van smaak. Rettich lijk qua uiterlijk op daikon, maar is vaak dunner en wat ruwer, met een iets scherpere smaak. Hoewel deze groente in dezelfde familie zitten, zijn ze toch anders van smaak.
Hoe gebruik je rettich?
Rettich wordt vaak, net als radijs, rauw geserveerd. Denk aan dunne plakjes op brood of in de salade. Maar het is ook heel erg lekker als je het inmaakt of kookt. Het geeft je gerechten net iets meer pit.
Wij hebben hieronder de lekkerste recepten met rettich (of radijs) voor je verzameld!
gestoomde thaise zalmcakejes met noedels & rettich-kokossalade
Onze testkok: ‘Een gerecht voor fans van gestoomd eten. Maar je kunt de cakejes natuurlijk ook bakken.’
Kimchi is het toverwoord van onze zeitgeist: het is zo fris dat het een beetje bubbelt op je tong, de zure umami-smaak maakt elk gerecht een beetje lichter en lekkerder én het combineert fan-tas-tisch goed met kaas. Met dit recept maak je de gefermenteerde groente helemaal zelf, zodat je altijd een kimchi-tosti kunt bouwen, een kimchi-focaccia, een pasta met kimchi… of sla de fusion over en zet kimchi op tafel als onderdeel van een klassieke Koreaanse banchan.
Tijd voor Zeeuwse mosselen met een Aziatische twist! Dit recept komt uit het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen, die maar al te graag aan de slag gaat met dit ingrediënt.
Vervang de radijs of de daikon in de volgende gerechten met rettich voor een nog sterkere en pittigere smaak.
Vietnamees stokbrood met vis en snelle gepekelde groenten
Komt de zomer dichterbij, dan ga je vanzelf lichter en gezonder koken. Maak bijvoorbeeld dit stokbrood op z'n Vietnamees met snel gepekelde groenten en een lekker stukje vis. Prima als lunchgerecht of klein hoofdgerecht.
De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren. Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers. Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.
Kimchi is onmisbaar in de Koreaanse keuken. Mister Kitchen ging op onderzoek uit en ontdekte het geheim van deze unieke smaakmaker. Ook delen ze een recept voor snelle kimchisalade.
Garnalen, vis of rundvlees… dankzij de wok heb je het binnen een half uurtje op tafel. Met verse pepers, vis-,oester- of sojasaus maak je het hemels! Deze kung pao-garnalen met snelle zoetzure radijsjes is een heerlijke, smaakvolle maaltijd die binnen 25 minuten op tafel staat.
Het geheim van een perfecte salade? Een goede basis, verschillende structuren, spannende ingrediënten, fijne toppings plus een dressing die alle smaken met elkaar verbindt. Maak zelf een topsalade met dit zomerse recept.5x tajine recepten voor als je zin hebt in een zomerse stoofpot
voorjaarsburgers met hummus en radijs-avocadotopping
Een burger om mee in voorjaarssfeer te raken: chewy zuurdesembrood belegd met easy homemade hummus en een flinke lams-runderburger met avocado-radijstopping. Liever een vegetarische burger? Probeer dan deze kikkerwtenburgers met pompoen!
Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken, vindt onze groentenvrouw Kirsten.
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus