Zoals Janneke schrijft in het augustus-nummer van delicious.: ’tajine, ik ben er dol op! Kruidig, zoet, zuur… alle smaken smelten samen!’ Geen woord teveel gezegd. Tajine is te gek!
Probeer ook eens deze Perzische soep met peulvruchten en lamsvlees
In de meeste gevallen spreek je van een tajine als een ondiepe stoofpot wordt gebruikt met een hoge toeterachtige deksel. De speciale vorm van het aardewerk zorgt voor optimale warmtegeleiding. Sterker nog, de deksel sluit zo goed af dat er geen enkel vocht verloren gaat tijdens het garingsproces. Dat zorgt voor hele sappige gerechten.
De vakantiebestemming van dit delicious. augustus is 100% ten zuiden van waar we ons normaal bevinden…naar al die heerlijke landen rond de Méditerranée. Van de Côte d’Azur naar Spanje. Of net de andere kant op, naar de Italiaanse en Griekse schiereilanden. Bestel het nummer hier!
Koken met een tajine
Dat werkt ongeveer zo; zodra je de tajine op het vuur zet verdampt het vocht van het gerecht. Denk aan groenten, kip en lamsvlees waar water in zit. Het vocht stijgt op, verdampt en condenseert aan de binnenkant van de deksel. Vervolgens sijpelt het vocht weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud nooit uit.
Smaakmakers
Ingelegde citroen is een geliefde smaakmaker, evenals olijven. De combinatie van groene olijven met kip en citroen blijft bijvoorbeeld een fenomenale combinatie. Ook fantastisch lekker: (rozen)harissa of een tajine met lamsvlees, pruimen en amandelen.
5x tajine
Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.
Bekijk ook: makdous – pittige aubergines met walnotensaus