5x tajine recepten voor als je zin hebt in een zomerse stoofpot

Zoals Janneke schrijft in het augustus-nummer van delicious.: ’tajine, ik ben er dol op! Kruidig, zoet, zuur… alle smaken smelten samen!’ Geen woord teveel gezegd. Tajine is te gek!

Probeer ook eens deze Perzische soep met peulvruchten en lamsvlees

In de meeste gevallen spreek je van een tajine als een ondiepe stoofpot wordt gebruikt met een hoge toeterachtige deksel. De speciale vorm van het aardewerk zorgt voor optimale warmtegeleiding. Sterker nog, de deksel sluit zo goed af dat er geen enkel vocht verloren gaat tijdens het garingsproces. Dat zorgt voor hele sappige gerechten.

De vakantiebestemming van dit delicious. augustus is 100% ten zuiden van waar we ons normaal bevinden…naar al die heerlijke landen rond de Méditerranée. Van de Côte d’Azur naar Spanje. Of net de andere kant op, naar de Italiaanse en Griekse schiereilanden. Bestel het nummer hier!

Koken met een tajine

Dat werkt ongeveer zo; zodra je de tajine op het vuur zet verdampt het vocht van het gerecht. Denk aan groenten, kip en lamsvlees waar water in zit. Het vocht stijgt op, verdampt en condenseert aan de binnenkant van de deksel. Vervolgens sijpelt het vocht weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud nooit uit.

Smaakmakers

Ingelegde citroen is een geliefde smaakmaker, evenals olijven. De combinatie van groene olijven met kip en citroen blijft bijvoorbeeld een fenomenale combinatie. Ook fantastisch lekker: (rozen)harissa of een tajine met lamsvlees, pruimen en amandelen.

5x tajine

kikkererwten-tajine met gepekelde citroen
Gepekelde citroen is ongetwijfeld de superster in dit gerecht. Het geeft de zoete pompoen-kikkererwtenstoof iets spannends en onverwachts; de je ne sais quoi waarmee je iedereen aan tafel inpalmt.
Als je van kikkererwten houdt, krijg je vast trek van deze recepten met peulvruchten.
naar recept
vegetarische tajine met kikkererwten
tajine van garnalen en rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Maak deze tajine met garnalen, kikkererwten en rozenharissa. De rozenharissa geeft je tajine net dat beetje extra. 

Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.
naar recept
Tajine van garnalen
lamstajine met abrikozen
Je kunt deze lamstajine ook heel goed voorbereiden. Dat doe je zo: 1 maand van tevoren: Bereid de tajine tot en met het stoven, maar stoof na toevoeging van de groenten slechts 15 min. Laat de schotel afkoelen tot kamertemperatuur en omwikkel hem met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries. 
1 dag van tevoren: Zet in de koelkast om te ontdooien. 
Op de avond zelf: verwarm de oven voor op 180°C. Neem de tajine uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat hem enigszins op temperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Dek losjes af met aluminiumfolie, verwarm 30 min. in de oven, verwijder de folie en verwarm nog 20 min. of tot hij door en door warm is. Bestrooi met het peterseliemengsel.
naar recept
lamstajine met abrikozen - delicious
vistajine met tomaat en aardappel
Vrijdag visdag. Gezellig met zijn allen rond de grote tajine waaruit heerlijke geuren opstijgen.
naar recept
vis tajine-delicious
worteltajine met kip
Winter en wortel kunnen bijna niet zonder elkaar en daarom maken we deze maand talloze keren deze worteltajine met kip.
naar recept
worteltajine met kip | delicious

Bekijk ook: makdous – pittige aubergines met walnotensaus

vegetarische tajine met kikkererwten