Ratatouille komt van touiller, Frans voor ‘roeren’. Best grappig, want er hoeft amper geroerd te worden. Vooral in deze delicious. varianten!
Zet deze dip op tafel voor bij de ratatouille: anchoïade
Jong gerecht
Hoewel deze beroemde stoof al eeuwenoud lijkt te zijn, is niets minder waar. Pas in de jaren 1930′ werd het geassocieerd met een ‘ragout van aubergines en tomaten, courgettes en zoete paprika’, aldus de Oxford Companion to Food.
Een ragout suggereert dat ratatouille altijd zacht gestoofd moet worden, low and slow, maar daar bestaan discussies over. In de Franse kookbijbel Larousse Gastronomique staat bijvoorbeeld dat je alle groenten eerst apart moet bereiden, en daarna pas samen tot het gerecht een gladde, romige textuur heeft gekregen.
Terwijl er ook varianten zijn waarbij de groenten net gaar worden gebakken en hun knapperige textuur grotendeels behouden.
Ratatouille uit de oven
Nigel Slater introduceert de oven – hoewel het de vraag is of de Provençaalse keukens van vroeger over ovens beschikten – en bereidt de groenten apart. Hij bakt ze daarna in 40 minuten gaar samen met wat plakjes tomaat en verschillende kruiden.
Welke methode je ook kiest, je wil rijpe groenten die zachtjes hun sappen loslaten in een liberale plons olijfolie. Zo verandert de ratatouille langzaam in een sauzige, bijna jamachtige saus die straalt en zingt als de zon.
3x ratatouille
Bekijk ook eens onze populairste Italiaanse recepten áller tijden