Boterig, rokerig, en extreem hartig dankzij de gulle hoeveelheid kaas. Quiche lorraine is zo’n recept om goed in je hoofd te stampen zodat je voortaan bij iedereen thuis en op vakantie deze taart in de oven schuift.
Quiche lorraine zetten we nog helemaal niet zo heel erg lang op tafel. Eind jaren zestig trekt de Nederlandse vakantieganger naar het land van baguettes, croissants én room. Frankrijk wordt populair als vakantieland en daarmee raakt de Franse keuken in trek.
Daarin is room een belangrijk ingrediënt, vaak in de vorm van licht aangezuurde, dikke room, oftewel crème fraîche. Nu ligt het zuivelschap er vol mee, maar destijds hadden we dat helemaal niet in Nederland, vertellen Charlotte en Onno Kleyn in Luilekkerland. En dus maakt de Nederlander zijn quiche lorraine met koffieroom. Doen je (groot)ouders dat nog steeds, dan snap je nu waarom.
Wel of geen kaas in de quiche lorraine?
Officieel hoort er geen kaas in de quiche lorraine, maar een handje geraspte kaas maakt de quiche nóg romiger en ook een stukje hartiger. Pas op met het toevoegen van zout, want spek en kaas zijn allebei al zout van zichzelf.
Maf, maar waar: quiche komt eigenlijk uit Duitsland. Om precies te zijn is het ontstaan in het middeleeuwse koninkrijk van Lothringen, wat onder Duits bewind was, en de Fransen laten Lorraine hebben genoemd. Het woord ‘quiche’ komt van het Duitse ‘kuchen’, wat je kunt vertalen als koek of taart.
Nu is het lastig om met zekerheid te zeggen of er niet al een oudere variant was van dit recept. Er zijn namelijk 13e-eeuwse Italiaanse recepten gevonden van een soortgelijke bereiding met eieren en room in een deegkorst.
Slappe bodem
Zonder een stevige bodem is een quiche niet zo lekker. De vulling bevat namelijk veel vocht, en dat trekt al snel in de bodem. Het resultaat? Een slappe, natte onderkant, of zoals de Engelsen zeggen een quiche met een soggy bottom. Gelukkig hebben wij de beste tips voor, zodat de onderkant van je quiche lorraine lekker bros is, zoals het hoort.
be a better cook: quiche zonder slappe bodem