De ruige kustlijnen, gekleurde straten van de Portugese hoofdstad en het stille achterland met zijn sappige wijnranken zijn de perfecte achtergrond voor een culinaire rondreis. Begin de dag met een romig custardtaartje en dineer met verse vis of kip piri piri.
Pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde uien
Ga je naar Portugal, dan zijn dit de lokale vakantiegerechten die je wil bestellen, of in je koffer mee terug wil nemen voor je eigen keuken.
Piri piri
De Portugese keuken is boers en robuust met veel knallende smaken, zoals piri piri: een saus op basis van een pittige chili die veel weg heeft van bird’s eye chili. Met de saus marineer je een gevlinderde kip die daarna een krokant, rokerig velletje krijgt op de bbq, terwijl het vlees sappig en mals blijft. Geef er frietjes bij en een salade en het lijkt net alsof je in een Portugees restaurant zit.
Caldo verde
De boerenkool van Portugal, maar dan in soepvorm. Of vergelijk het met erwtensoep, daar blijft ook je lepel in overeind staan. Caldo verde is een ruige soep op basis van groene kool, met romige aardappels en vaak een beetje chorizo voor de paprika-chilismaak.
Picanha
Staartstuk op z’n Portugees, en dan uiteraard van het vuur.
Massa de pimentão
Massa de pimentão is een pasta gemaakt van paprika, die ruikt en smaakt naar zonnig Portugal. Dit intens smakend condiment wordt gebruikt om stoof of soep een diepere smaak te geven. Het is niet veel werk, maar de massa de pimentão moet wel een paar dagen intrekken.
Octopus
Gestoofde octopus is dagelijkse kost in Portugal. De octopus wordt eerst zachtjes gepocheerd in een groentebouillon met kruiden en daarna gebakken in veel olijfolie met knoflook. Vaak komen er wat uienringen bij en in de schil gebakken aardappeltjes.
Bacalhau
Met gezouten en gedroogde kabeljauw wordt allerlei lekkers gemaakt in Portugal. Van gefrituurde snacks zoals de beroemde pastéis de bacalhau tot stoofpotjes en bacalhau à braga: een ovenschotel met aardappel en paprika.
Bifana
Een wit broodje met dun varkensvlees, een goede klodder mosterd en piri piri. Het vlees is kort gemarineerd en wordt warm geserveerd op enkel-en-alleen brood. Geen gedoe: de bifana is heerlijk in zijn eenvoud.
Sopa de pedra
Letterlijk laat deze soep zich verlaten als ‘steensoep’. Het is een typische Portugese soep die voornamelijk in de Ribatejo wordt gegeten met onder meer bonen, chorizo, spek, aardappelen en verse koriander.
Bolo de arroz
Een van onze persoonlijke favorieten. Bolo de arroz is een rijstgebakje met een knapperige korst en een vleugje citroen. De eieren maken het deeg heel rijk en custardachtig, zoals je gewend bent van veel Portugese zoete lekkernijen.
Francesinha
Noem het de Portugese kapsalon. Niet om elke dag te eten, maar vooral na een avondje stappen is dit alles wat je wil om er weer bovenop te komen. De ingrediënten: wit brood, ham, kaas, chipolataworst, chorizo, biefstuk en een eitje, gedrenkt in een soort bechamelsaus waar zowel bier als port hun gezicht laten zien. Na het nuttigen kun je er een hele dag tegenaan.
Pastel de nata
Het is verplicht om er elke dag minstens één te eten.
Bekijk ook: Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk