Als het even kan, koken we gráág al forno: bakken, braden of roosteren in de oven. En met ons velen delicious.lezers. Onderstaande ovengerechten vielen zeer in de smaak in 2023.
Logisch ook, want hoe fijn is het om je avondmaaltijd even voor te bereiden en daarna zo hop, in de oven te schuiven? Het geeft je tijd om even de keuken op te ruimen, de tafel te dekken of een snel rondje met de hond te doen, voordat je aan tafel gaat.
Nieuwkomers
In de lijst zitten lekker veel nieuwkomers. Denk bijvoorbeeld aan de panquiche met witlof van Janneke Philippi. Op Instagram werden we meer dan eens getagd in foto’s van lezers die het gerecht maakten. Dankzij de witlofstonkjes is het écht een plaatje.
Maar ook de paddenstoelenlasagne, butter chicken pie, groente gratin en pittige chorizo-gehaktballetjes in tomatensaus zijn pas sinds 2023 op onze website te vinden. Heb je deze recepten nog niet gemaakt? Dan is dít het moment.
De duizenden lezers die deze recepten raadpleegden, kunnen er natuurlijk niet naast zitten. Dit is comfortfood ten top.
11x de populairste ovengerechten uit 2023:
11. Zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega.
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze verrukkelijke quiche met witlof en abdijkaas maak je in 30 minuten, de oven doet de rest. Maak de quiche in een ovenbestendige pan, zodat je 'm meteen op tafel kan zetten. Easy en lekker comfortfood.
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
Een échte kerstklassieker, die beef wellington. In delicious. kerst 2010 stond het onderstaande recept, maar de eerste keer dat het recept in de geschiedenisboeken voorkomt is al langer geleden: 1966. Waarschijnljik vernoemd naar Arthur Wellesley, Duke of Wellington. Waar de naam ook vandaan komt, beef welington is een gerecht waar je goed op moet letten tijdens het bereiden. delicious.friend Eke Mariën legt uit: 'Houd de kerntemperatuur van de beef goed in de gaten. Haal het vlees uit de oven bij 55 graden, het gaart altijd nog een beetje na.'Tip: zet de wellington in de oven terwijl je het voorgerecht serveert.Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.
2. Pittige chorizo-gehaktballetjes met tomatensaus
ovengebakken chorizo- gehaktballetjes met tomatenragù
Deze smaakbommetjes zorgen heel makkelijk voor heel veel smaak. Nog relaxter koken? Maak de balletjes en de ragù van tevoren. Dan hoef je ze alleen nog maar te gratineren onder de grill.