15x polenta recepten voor Italiaans comfortfood

15x polenta recepten voor Italiaans comfortfood

Polenta, de zachte lekkernij uit Italie, zou je een geheim wapen van de culinaire wereld kunnen noemen. Het is hét perfecte blanco canvas om je creativiteit op te botvieren. Kijk maar naar de polenta recepten hieronder!

Polenta is lekker no-nonsense: gemaakt van maïsmeel, water en een snufje zout. Maar oh, wat kun je er allemaal mee doen! Van het serveren als een romige puree tot het laten opstijven en in plakjes snijden om te grillen of bakken.

Stel je voor: een koude winteravond, een knetterend haardvuur, en een dampend bord polenta met een rijke saus eroverheen. Klinkt goed toch? En als je van een beetje pit houdt, kun je polenta ook serveren met wat pittige worstjes of een smeuïge paddenstoelensaus.

Lees ook:

Hieronder geven we de lekkerste polenta recepten met vlees, vis of groenten zoals je ’t waarschijnlijk kent. Scroll iets verder naar beneden voor de lekkerste variaties als polentafriet of arancini.

Trek gekregen?

15x polenta recepten

polenta met geroosterde spruitjes, ansjovis & oesterzwammen
Aards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
naar recept
Polenta met geroosterde spruitjes, ansjovis, oesterzwammen, rozemarijn en mascarpone
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
naar recept
polenta procureurstoof | delicious
traybake met polenta, taleggio en saucijsragù
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.
Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.
TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
naar recept
polentatraybake polenta recepten
polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
naar recept
polentaoesterzwammen-deliciousmagazine
kip diavola met polenta en courgettebloemen
Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!
naar recept
kip diavola en courgette | delicious
paddenstoelen met polenta en parmezaanse kaas

Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!
De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!
Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
naar recept
paddenstoelen polenta parmezaan
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel!
Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
naar recept
Romige polenta met venkelworstjes - delicious
gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio. 
naar recept
vissaltimbocca met krokante polentafrites
Klassieke saltimbocca wordt gemaakt van kalfsvlees, omwikkeld met pancetta en salie en geblust in witte wijn. Voor deze versie gebruiken we stevige witvis. 
naar recept
Snapper saltimbocca 2

Dit maak je met overgebleven polenta

polentafriet met parmezaan en rozemarijn
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’
naar recept
polenta-rozemarijnkroketjes met olijf-knoflookmayonaise
Vandaag is het nationale krokettendag! Dus alsjeblieft, het recept van onze polenta-rozemarijnkroketjes. Da’s weer eens iets anders!
naar recept
kroketten-deliciousnederland
krokante polentaballetjes met gorgonzola
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!
Of probeer deze Siciliaanse arancini.
naar recept
gefrituurde polentaballetjes - delicious
polentakoekjes met paddenstoelen en mozzarella
Wil je een bijzondere lunch of brunch? Bak polentakoekjes die je garneert met gebakken paddenstoelen en mozzarella. Voor de polenta en het wellen van gedroogde porcini is kokend water uit de Quooker-kraan ideaal!
Probeer ook eens dit abrikozen-yoghurtontbijt met verveinethee & cantuccini.
naar recept
polentakoekjes quoteer
polentapuntjes met tuinbonensalade
Eten we Italiaans, dan is het feest bij ons! Helemaal met die zomergroenten! Kook met asperges, tuinbonen, verse kruiden, venkel, tomaat en paprika en maak vooral deze bijzondere polentapuntjes met tuinbonensalade. Maak ook eens polentafrietjes.
naar recept
Polenta tuinbonen salade - delicious

Lees ook: onze populairste Italiaanse recepten áller tijden