Polenta, de zachte lekkernij uit Italie, zou je een geheim wapen van de culinaire wereld kunnen noemen. Het is hét perfecte blanco canvas om je creativiteit op te botvieren. Kijk maar naar de polenta recepten hieronder!
Polenta is lekker no-nonsense: gemaakt van maïsmeel, water en een snufje zout. Maar oh, wat kun je er allemaal mee doen! Van het serveren als een romige puree tot het laten opstijven en in plakjes snijden om te grillen of bakken.
Stel je voor: een koude winteravond, een knetterend haardvuur, en een dampend bord polenta met een rijke saus eroverheen. Klinkt goed toch? En als je van een beetje pit houdt, kun je polenta ook serveren met wat pittige worstjes of een smeuïge paddenstoelensaus.
Lees ook:
Hieronder geven we de lekkerste polenta recepten met vlees, vis of groenten zoals je ’t waarschijnlijk kent. Scroll iets verder naar beneden voor de lekkerste variaties als polentafriet of arancini.
Trek gekregen?
15x polenta recepten
polenta met geroosterde spruitjes, ansjovis & oesterzwammen
Aards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!
Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’. Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel! Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
Klassieke saltimbocca wordt gemaakt van kalfsvlees, omwikkeld met pancetta en salie en geblust in witte wijn. Voor deze versie gebruiken we stevige witvis.
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn.De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!Of probeer deze Siciliaanse arancini.
Wil je een bijzondere lunch of brunch? Bak polentakoekjes die je garneert met gebakken paddenstoelen en mozzarella. Voor de polenta en het wellen van gedroogde porcini is kokend water uit de Quooker-kraan ideaal!Probeer ook eens dit abrikozen-yoghurtontbijt met verveinethee & cantuccini.
Eten we Italiaans, dan is het feest bij ons! Helemaal met die zomergroenten! Kook met asperges, tuinbonen, verse kruiden, venkel, tomaat en paprika en maak vooral deze bijzondere polentapuntjes met tuinbonensalade. Maak ook eens polentafrietjes.