Denk je aan Italië, dan denk je aan pizza. Daarom geven we je hier volop topping-inspiratie én 14 verrassende recepten om zelf mee aan de slag te gaan.
Zin in Italiaanse lente vibes? Bij delicious. staat april helemaal in het teken van Italië. Het nieuwe extra dikke nummer staat bomvol inspiratie, van zonnige smaken tot de lekkerste pizza’s, bestel het nummer hier.
Saus: de onmisbare basis
Een smaakvolle saus is de basis van elke toppizza. Heb je haast of gewoon een luie avond? Geen probleem, er zijn heerlijke kant-en-klare tomatensauzen in de supermarkt die je bodem in een handomdraai bedekken. Maar heb je wat meer tijd, dan is zelf saus maken de moeite waard.
Denk aan gezeefde tomaten (passata) op smaak gebracht met knoflook, een scheut olijfolie en verse basilicum, of ga zelf los met kruiden en smaken! Je kunt ook variëren met een pesto of witte saus (roomsaus) als basis voor een twist, maar een goede tomatensaus verveelt nooit.
Kaas: van mozzarella tot geitenkaas
Laten we eerlijk zijn: kaas maakt alles beter. Mozzarella is de klassieke topper, hij smelt perfect en zorgt voor die heerlijke draden bij elke hap. Maar heb je al eens burrata geprobeerd? Die ultra-romige bol leg je als finishing touch op de warme pizza. Burrata gaat geweldig samen met flinterdunne prosciutto en een handje rucola voor een luxe touch.
Liever wat meer pit? Een beetje blauwe kaas of geitenkaas (met een drupje honing) kan ook top uitpakken in de juiste combinatie. En vergeet Parmezaanse kaas niet: die rasp je er op het eind overheen voor een extra hartige kick!
Vlees: klassiekers en verrassingen
Salami en prosciutto zijn klassiekers die het altijd goed doen op een pizza, en zelf ben ik mega fan van de pittige worst n’duja. Maar waarom daar stoppen? Avontuurlijke pizzabakkers kunnen alle kanten op. Lamsgehakt op pizza? Absoluut! Kruid het met komijn en koriander voor een Midden-Oosterse twist, en voeg eventueel een toef yoghurt-muntsaus toe na het bakken.
Ook entrecote kan: leg dunne plakjes gegrilde entrecote op je pizza als hij uit de oven komt, samen met wat rucola en Parmezaan, pure luxe. Zin in comfort food? Mini-gehaktballetjes geven een heerlijke ‘spaghetti & gehaktballen’-vibe aan elke punt. En kip kan niet achterblijven natuurlijk: denk aan een BBQ-kip pizza met rokerige barbecuesaus en rode ui.
Groente: kleur op je bord
Groente op pizza saai? Echt niet. Met zoveel lekkere opties mis je vlees geen seconde. Denk aan verschillende soorten champignons of paddenstoelen, die zorgen voor een diepe, aardse smaak. Dunne plakjes courgette – geel of groen – geven een zachte, zomerse beet.
Tomaat kan dubbel: in de saus én erbovenop, met zoet gepofte cherrytomaatjes of zongedroogd voor een flinke umami-kick. Aubergine is ook een topper: even grillen en je hebt een rokerige, hartige toevoeging. Hoe meer kleur, hoe beter: van rode, gele en groene paprika tot spinazie, bijna elke groente kan mee de oven in..
Vis: proef de zee op je pizza
Vis op je pizza, waarom niet? Tonijn (uit blik) met dunne ringen rode ui is al jaren een hit onder pizzaliefhebbers. Maar je kunt nog verder de zee op: een echte frutti di mare pizza met mosselen, garnalen en misschien wat inktvisringen brengt je in mediterrane sferen. En voor de échte durfal: pulpo!
Ja, octopus op de pizza: als je ooit malse stukjes gegrilde octopus hebt geproefd, weet je hoe bijzonder dat is. Leg een paar gekookte octopusstukjes na het bakken op de pizza, besprenkel met citroen en olijfolie, en je waant je zo aan zee.
Extra toppings: de puntjes op de i
Zodra je pizza uit de oven komt, is het tijd voor de finale: de extra toppings die alles afmaken. Een handvol verse rucola bovenop zorgt voor een peperige, frisse beet bij elke hap. Kappertjes en olijven strooi je erover voor een zilte, hartige kick – perfect bij tonijn, ansjovis of salami. Houd je van pit? Voeg dan een snufje chilivlokken toe.
Of ga voor aromatisch met een paar blaadjes verse basilicum en een straaltje goede olijfolie. Als je écht wil uitpakken: wat geraspte truffel.
Heb je al honger gekregen? Wij geven je hieronder nog meer inspiratie van lekkere pizza’s met verrassende toppings!
14 x pizza recepten
Nog een heerlijke groentepizza? Probeer deze pizza met aubergine en knoflook eens!
Bekijk ook: ravioli gevuld met aubergine & scamorza