pizza toppings: ideeën en 14 recepten om eindeloos te variëren!

pizza toppings: ideeën en 14 recepten om eindeloos te variëren!

Denk je aan Italië, dan denk je aan pizza. Daarom geven we je hier volop topping-inspiratie én 14 verrassende recepten om zelf mee aan de slag te gaan.

Zin in Italiaanse lente vibes? Bij delicious. staat april helemaal in het teken van Italië. Het nieuwe extra dikke nummer staat bomvol inspiratie, van zonnige smaken tot de lekkerste pizza’s, bestel het nummer hier.

Saus: de onmisbare basis

Een smaakvolle saus is de basis van elke toppizza. Heb je haast of gewoon een luie avond? Geen probleem, er zijn heerlijke kant-en-klare tomatensauzen in de supermarkt die je bodem in een handomdraai bedekken. Maar heb je wat meer tijd, dan is zelf saus maken de moeite waard.

Denk aan gezeefde tomaten (passata) op smaak gebracht met knoflook, een scheut olijfolie en verse basilicum, of ga zelf los met kruiden en smaken! Je kunt ook variëren met een pesto of witte saus (roomsaus) als basis voor een twist, maar een goede tomatensaus verveelt nooit.

Kaas: van mozzarella tot geitenkaas

Laten we eerlijk zijn: kaas maakt alles beter. Mozzarella is de klassieke topper, hij smelt perfect en zorgt voor die heerlijke draden bij elke hap. Maar heb je al eens burrata geprobeerd? Die ultra-romige bol leg je als finishing touch op de warme pizza. Burrata gaat geweldig samen met flinterdunne prosciutto en een handje rucola voor een luxe touch.

Liever wat meer pit? Een beetje blauwe kaas of geitenkaas (met een drupje honing) kan ook top uitpakken in de juiste combinatie. En vergeet Parmezaanse kaas niet: die rasp je er op het eind overheen voor een extra hartige kick!

Vlees: klassiekers en verrassingen

Salami en prosciutto zijn klassiekers die het altijd goed doen op een pizza, en zelf ben ik mega fan van de pittige worst n’duja. Maar waarom daar stoppen? Avontuurlijke pizzabakkers kunnen alle kanten op. Lamsgehakt op pizza? Absoluut! Kruid het met komijn en koriander voor een Midden-Oosterse twist, en voeg eventueel een toef yoghurt-muntsaus toe na het bakken.

Ook entrecote kan: leg dunne plakjes gegrilde entrecote op je pizza als hij uit de oven komt, samen met wat rucola en Parmezaan, pure luxe. Zin in comfort food? Mini-gehaktballetjes geven een heerlijke ‘spaghetti & gehaktballen’-vibe aan elke punt. En kip kan niet achterblijven natuurlijk: denk aan een BBQ-kip pizza met rokerige barbecuesaus en rode ui.

Groente: kleur op je bord

Groente op pizza saai? Echt niet. Met zoveel lekkere opties mis je vlees geen seconde. Denk aan verschillende soorten champignons of paddenstoelen, die zorgen voor een diepe, aardse smaak. Dunne plakjes courgette – geel of groen – geven een zachte, zomerse beet.

Tomaat kan dubbel: in de saus én erbovenop, met zoet gepofte cherrytomaatjes of zongedroogd voor een flinke umami-kick. Aubergine is ook een topper: even grillen en je hebt een rokerige, hartige toevoeging. Hoe meer kleur, hoe beter: van rode, gele en groene paprika tot spinazie, bijna elke groente kan mee de oven in..

Vis: proef de zee op je pizza

Vis op je pizza, waarom niet? Tonijn (uit blik) met dunne ringen rode ui is al jaren een hit onder pizzaliefhebbers. Maar je kunt nog verder de zee op: een echte frutti di mare pizza met mosselen, garnalen en misschien wat inktvisringen brengt je in mediterrane sferen. En voor de échte durfal: pulpo!

Ja, octopus op de pizza: als je ooit malse stukjes gegrilde octopus hebt geproefd, weet je hoe bijzonder dat is. Leg een paar gekookte octopusstukjes na het bakken op de pizza, besprenkel met citroen en olijfolie, en je waant je zo aan zee.

Extra toppings: de puntjes op de i

Zodra je pizza uit de oven komt, is het tijd voor de finale: de extra toppings die alles afmaken. Een handvol verse rucola bovenop zorgt voor een peperige, frisse beet bij elke hap. Kappertjes en olijven strooi je erover voor een zilte, hartige kick – perfect bij tonijn, ansjovis of salami. Houd je van pit? Voeg dan een snufje chilivlokken toe.

Of ga voor aromatisch met een paar blaadjes verse basilicum en een straaltje goede olijfolie. Als je écht wil uitpakken: wat geraspte truffel.

Heb je al honger gekregen? Wij geven je hieronder nog meer inspiratie van lekkere pizza’s met verrassende toppings!

14 x pizza recepten

pizza met lamsgehakt, komijn & couscous
Deze pizza met Turkse smaken heeft een Italiaanse basis, maar is geïnspireerd op de Turkse pizza. Er gaat lamsgehakt op, koriander, komijn en zelfs een beetje couscous. In de yoghurtsaus on top zit pittige harissa. Maak kennis met je nieuwe weekendfavoriet!
naar recept
pizza met Turkse smaken - delicious
weekendpizza met entrecote, paddenstoelen en basilicum
Zelf pizza maken is heel erg eenvoudig, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Daarom is dit het perfecte gerecht om te maken in het weekend, wanneer je ruim de tijd kunt nemen voor je avondeten. Varieer met ingrediënten en maak zo jouw heerlijke signature pizza!
Nog meer pizza inspiratie voor in het weekend of doordeweek.
naar recept
gegrilde pizza met courgette en geitenkaas
Deze gegrilde pizza met courgette en geitenkaas is lekker knapperig. Met groenten als ‘vleesvervanger’ is deze pizza helemaal compleet! En no fuss, want deze pizza staat binnen 20 minuten op tafel.
Nog een heerlijke groentepizza? Probeer deze pizza met aubergine en knoflook eens!
naar recept
gegrilde pizza met courgette en geitenkaas - delicious
pizza met taleggio, ui, aardappel en rozemarijn
Het leven is beter met kaas. Vooral smeltende taleggio op zelfgemaakt pizzadeeg, dat is hartverwarmend eten pur sang.
naar recept
taleggio pizza
oogstpizza’s met little gem, mesclunpesto en kaasflinters
Janneke Philippi kookt maar wat graag met verse groenten. Die gaan perfect op een verse pizzabodem, samen met zachte buffelmozzarella, pijnboompitjes en nog meer kaas.
naar recept
pizza in pala dei pastori
De topping op de pizza moet perfect inbalans zijn met de hoeveelheid deeg. Op een pizza gaat zo’n 250 g beleg. Vincenzo, van de beste pizzeria van Nederland nNea: ‘Onze pizza bevat veel wateren minder bloem en dat heeft een zeer delicaat effect. Op zo’n pizza mag nooit te veel kaas en niks mag over elkaar heen bij ons.'
Bereiden: ± 30 min. / rusten ± 24 uur / rusten ± 1 uur / ± 3 uur rijzen / oven ± 20 min.
naar recept
Italiaanse pizza nnea
zuurdesempizza bianca met groene groenten
Deeg met desem smaakt zoveel intenser dan deeg met gist. Met een lange rijstijd voor nóg meer smaak.
naar recept
zuurdesempizza bianca met groene groenten
Pizza calzone met kool, pancetta & walnoten
Janneke: 'In plaats van koelverse bollen pizzadeeg, vries ik ook vaak homemade pizzadeeg in. Wel goed en langzaam laten ontdooien!
naar recept
pizza Calzone met kool, pancetta en walnoten_preview
pizza al taglio
Heimwee naar Rome? Deze iconische rechthoekige pizza, neemt je mee terug naar de stad van maritozzi, gelato om 11 uur 's ochtends en cacio e pepe.
naar recept
pizza al taglio
speltpizza margherita met kikkererwten ‘pepperoni’
Wij geven het toe: ook wij hebben ’s zomers niet áltijd zin om uren in de keuken te staan. Met deze speltpizza margeritha hoeft dat ook niet. Dit heerlijke gerecht staat namelijk binnen 25 min. op tafel. Tip: bak kruidige kikkererwten tot ze knapperig zijn en geef je pizza zo iets bijzonders.
naar recept
speltpizza | delicious
pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde ui
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt.
Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
naar recept
pissaladière
pittige mini-pizza’s met garnalen
Trakteer dit weekend op pittige mini-pizza’s met garnalen. Natuurlijk homemade, want die zijn het allerlekkerst! Maak meteen een paar extra porties deeg en saus als je toch bezig bent, handig om in de vriezer te hebben. Toch liever een grote pizza? Probeer dan deze snelle pizza met pepperoni en burrata. 
naar recept
pittige mini-pizza's met garnalen - delicious
mini pita-pizza’s met za’atar, witte kaas en gekonfijte venkel
naar recept
pizza met blauwe kaas en pompoen
Pizzaparty! Maak dit weekend deze pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen. Helemaal zelfgemaakt, van het deeg tot de saus én de geroosterde pompoen voor de topping.
Bekijk voor meer pizza-inspiratie deze 6 heerlijke groentepizza's!
naar recept
pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen - delicious

Bekijk ook: ravioli gevuld met aubergine & scamorza