Bestaat er zoiets als te veel parmezaanse kaas over je pasta, ovenschotel of eigenlijk ieder ander gerecht?
Als je het een echte Italiaan zou vragen waarschijnlijk wel. Maar wij snappen heel goed dat je geen genoeg kunt krijgen van zo’n zoutig, umami laagje over elk gerecht.
Even wat feitjes over parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, ook bekend als Parmigiano Reggiano, is een van de meest geliefde en herkenbare kazen ter wereld. De kaas, oorspronkelijk afkomstig uit de regio’s Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Mantua en Bologna, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.
Wist je trouwens dat je parmezaan altijd met een kleine letter schrijft als je het hebt over de kaas? Anders heb je het namelijk over een Parmezaan en dat is een inwoner uit Parma. Zodra je het woordje kaas toevoegt mag je wel een hoofdletter gebruiken.
Parmezaanse kaas wordt nog steeds op traditionele wijze geproduceerd volgens eeuwenoude methoden. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, stremsel en zout. Na een rijpingsproces dat minimaal 12 maanden duurt en kan oplopen tot enkele jaren, ontstaat een kaas met een kristalachtige textuur en een diepe, nootachtige smaak.
Parmezaanse kaas (en oude kaas in het algemeen) wordt vooral zo lekker door z’n umami of ook wel hartige smaak. Vandaar dat ‘ie ook zo lekker smaakt bij andere hartige gerechten zoals tomaten, paddenstoelen of rijke pastagerechten.
Nog meer kaas? Probeer dan deze kaassoesjes!