De kans dat je er één hebt is vrij klein en ze zijn helaas niet te koop: Italiaanse oma’s! Of ze nu nukkig, streng of brutaal zijn, we kunnen een hoop van ze hebben. Niet alleen omdat ze de tand des tijds zo gracieus doorstaan, ook omdat ze heerlijk (eigen)wijs zijn.
Wanneer het aankomt op kennis en kunde in de keuken zijn zij degenen waar we de fijne kneepjes van in de vingers willen krijgen. Daarom, voor iedereen zonder zo’n zeldzaam exemplaar: met deze recepten leer je koken als een onvervalste Italiaanse oma!
Wist je dat onze maart-editie bomvol Italiaanse recepten staat – ínclusief die van Pasta Grannies? We durven te wedden dat je hem wil hebben. Je bestelt ‘m hier!
Alleen het allerbeste wat Italië te bieden heeft
Maak een lijstje en sla de beste Italiaanse spullen in. Laat je daarbij leiden door de smaak en de looks van de pure ingrediënten. Dus die gelikte verpakkingen uit je favoriete delicatessenzaakje? Die laat je deze keer links liggen. Ritorno alle origini, zou je oma zeggen. Geen fratsen, gewoon terug naar de basis!
Want in het domein van je favoriete Italiaanse dame op leeftijd is het eenvoud wat de pot schaft. Verse pasta’s, simpele sauzen en knallend groene kruiden. Alleen peper, zout en olijfolie van de bovenste plank. Denk maar aan de cucina povera: er zijn maar weinig keukens waarin zo simpel, duurzaam en seizoensgebonden gekookt wordt.
Wanneer je even niet weet wat je deze keer op tafel wil zetten, probeer dan een gezellig setje Italiaanse oma’s voor je te zien. Wat zouden zij in hun koelkasten hebben, wat voor schatten schuilen er in hun voorraadkasten? Hoe beperkter je bent qua tools en ingrediënten, hoe creatiever je wordt. Maar de boel simpel houden is al een kunst op zich. Kijk maar!
Onze signore besluiten eerst hoeveel eieren ze gaan gebruiken en bepalen dan de hoeveelheid bloem: per ei gebruiken ze 100 gram bloem voor de methode met de deegroller. In Italië weegt een ei zonder schaal 55 gram. Eieren wegen alleen niet altijd even veel, en soms wil je andere eieren gebruiken, van een eend of kalkoen (zoals meerdere nonne ook doen).
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
homemade tagliatelle met lente ui, pancetta en tomatensaus
Pasta, pasta, pasta…we raken er niet over uit gepraat! Zelf pasta maken is natuurlijk allerleukst, dus legt Mister Maarten het ons in delicious.juni (2014) haarfijn uit en geeft ons op de koop toe ook nog dit recept voor homemade tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus!
In Nederland is dit een voor- of hoofdgerecht. Het hangt af van wat je met het basisrecept doet. Je kunt risotto ook als bijgerecht geven i.p.v. aardappels.
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.