In de winter kunnen we zo ontzettend verlangen naar een kom dampende soep. En als we specifiek mogen zijn: mét knolselderij. Dit zijn onze favoriete knolselderijsoep recepten.
De wintergroente leent zich perfect voor een gezonde soep waar je op koude dagen zo naar kunt hunkeren. De zachte smaak van knolselderij matcht met de meest uiteenlopende smaken. Maak bijvoorbeeld een topping van chorizo en zoete karamelappel of juist paddenstoelen en tijm.
In dit artikel geven we je ook een paar recepten met knolselderij én een andere groente voor soep. Want knolselderij kan in een soep nét even wat frisheid geven, of die aardse smaak. Zo kan erwtensoep niet zonder een stuk knolselderij. Ook de spliterwtensoep van Olia Hercules of onze eigen pastinaaksoep wordt nóg lekkerder met de winterse groente.
Knolselderij zorgt direct voor de nodige vitamine in de winter. Met een kom soep houd je heel eenvoudig je vitamine C op peil. De kalium in de groente draagt bij aan een gezonde bloeddruk.
Meer lekkere recepten voor Elke Dag? Bestel de delicious.special met 45 recepten voor doordeweeks. Lekker, gezond en snel. Lees er hier meer over!
9 x knolselderijsoep recepten
knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
Combineer de zachte smaak van knolselderijsoep met het aardse van paddenstoelen. Deze vegasoep is makkelijk te maken en ideaal om mee te nemen. Maak ook deze pompoensoep met kervel en zwarte walnoten!
De schorseneren in onderstaand recept kun je ook prima vervangen om er een knolselderijsoep van te maken!
schorsenerensoep met bacon en rozemarijn
Genieten van de vernieuwde, creatieve bistrokeuken, de zogenaamde cuisine bistronomique, kan gewoon thuis. Start met Jannekes heerlijke schorsenerensoep!
spliterwtensoep met brood uit Keukens van Oekraïne
Deze soep komt uit het boek Keukens van Oekraïne van de bekroonde chef Olia Hercules. Dankzij haar recepten mogen we proeven van de verhalen die anders zouden verdwijnen. Olia: 'In Oekraïne wordt deze soep kuleshnyk genoemd. Hij houdt het midden tussen een minestrone en ribollita. Volgens mijn vegetarische echtgenoot Joe is dit recept – afkomstig uit Zinovia Klynovetska’s beroemde kookboek uit 1913 met gerechten en dranken uit Oekraïne– de lekkerste uit dit hele boek. Gedroogde restjes brood worden gebruikt om de soep nog iets te verdikken, wat hem heerlijk voedzaam en troostrijk maakt. Een scheutje olijfolie over de kuleshnyk bij het opdienen, een nogal Italiaans trucje, werkt hier heel goed.'Benieuwd naar de Oekraïense keuken? Bak dan ook eens deze maanzaadcake.
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken. Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
Midden in de winter (ok…het lijkt er niet op) zijn we toe aan een winterse groentebouillon. Homemade natuurlijk, want iedereen weet dat homemade gerechten het beste smaken. Juist als het gaat om ogenschijnlijk eenvoudige gerechten als deze bouillon.