Niks zo vervelend als aan het einde van het kerstdiner nog aan de slag moeten in de keuken voor een spectaculair dessert. En die stress is ook helemaal onnodig (gelukkig!) want er zijn een heleboel hele feestelijke, lekkere kerstdesserts die je vooraf kunt maken.
De koelkast en de vriezer zijn je beste vrienden voor het voorbereiden van kerstdesserts
Het perfecte kerstdessert bestaat niet? Niet waar. Maar er is gelukkig niet maar een antwoord voor een stressloze kerst. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mousse of panna cotta die je sowieso al ver van te voren moet laten opstijven in de koelkast. Of kies voor een ijstaart (of nog simpeler gewoon een lekkere ijscoupe) die alleen nog een kleine finishing touch nodig heeft op het moment suprême.
Ook baksels kun je heel goed van te voren maken en daarna bewaren. Of maak een lekkere trifle of tiramisu die je bewaart in de koelkast. Kortom: ook als jij chef dessert bent, kun je gewoon een wijntje drinken en hoef je echt niet meer te buffelen aan het eind van de avond. Als je maar kiest voor een kerstdessert dat je kunt voorbereiden.
Wil je liever toch een ingewikkelder dessert maken? Kies er dan voor om zoveel mogelijk losse elementen wel vast voor te bereiden zodat je op het moment zelf zo min mogelijk extra werk hebt.
14 kerstdesserts die je vooraf al kunt maken
pistache-cranberrytrifle met noga
Je kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
panna cotta van witte chocolade, kokos en kardemom
Dit dessert is de kers op de taart, het moment waar iedereen naar uitkijkt! Heerlijke panna cotta van witte chocolade kokos en witte chocolade. Wat wil je nog meer?
Verwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.
Stof je mixer maar af, want voor dit chique toetjes ga je flink aan de klop. Dat harde werk is natuurlijk niet voor niets, want dit spectaculaire, luchtige dessert levert gegarandeerd oohs en aahs aan de feesttafel op.
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten. ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
Verslaafd aan pure chocolade? Dan is het extra fijn om te weten dat pure chocolade met 70% cacao niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je is. Er zit vitamine C, antioxidanten en mineralen, zoals ijzer, zink en magnesium in. Kom maar op met de mousse au chocolat.
Mmm… Wat is deze mousse lekker luchtig! De perfecte combinatie met een vleugje friszure citroen. Wanneer je geen crème-brûléebrander hebt, kun je het eiwit ook goudbruin branden onder de hete ovengrill. Blijf er wel bij, het gaat snel!Dit is ook een heel goed idee: meringue-semifreddo.