Een voorgerecht zet de toon voor de rest van het diner. Wij hebben hieronder allemaal voorgerechten voor je verzameld, van klassiekers tot luxe verrassingen.
Klassieke ragout recepten
Ragout in een bakje van bladerdeeg, een echte klassieker die niet te missen is tijdens de feestdagen. In ons kerstnummer hebben we een mooie feestelijke versie gemaakt met een twist. In plaats van een klassiek bladerdeeg bakje, zit deze paddenstoelenragout in een tartelette van filodeeg. Bekijk ‘m hier!
Vis als voorgerecht, voor en goede start van je diner
Vis is een perfect om je diner mee te starten. Het is licht op de maag en zorgt er dus voor dat je nog genoeg ruimte over houd voor de rest van het diner. Je kunt alle kanten opgaan met vis. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke garnalencocktail. Probeer deze eens uit met gefrituurde basilicum.
Soep met kerst, want ideaal voor een grote groep
Heb je een grote groep mensen waarmee je kerst gaat vieren? Dan is soep een makkelijke en handige oplossing. Je kunt soep vooraf al maken, zo hoef je niet het kerstdiner te missen omdat je de hele avond in de keuken staat.
Feestelijke vegetarische voorgerechten
We hebben de lekkerste vegetarische voorgerechten voor je verzameld. Ben je benieuwd hoe je een klassiek kerstmenu verandert in een vegan of vega versie? We vertellen je hier hoe je dat eenvoudig doet.
Voorgerechten met zalm
Zalm is een luxe product en dus perfect voor de feestdagen. Tijdens de feestdagen mag je namelijk extra uitpakken. Gerookt, gebakken, gegrild of rauw, zalm kun je op eindeloos veel manieren bereiden en verwerken in een heerlijk voorgerecht.
Voorgerechten met coquille, de kerstklassieker!
We gaan op chique met vier voorgerechten met coquille: de populairste schelp van de zee. Bij al deze recepten geldt dat de coquilles vanbinnen nog mooi doorschijnend moeten blijven.
Makkelijke voorgerechten om je kerst in stijl af te trappen
Kerst staat natuurlijk in het teken van luxe en uitpakken, maar dat hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Bereid je goed voor of kies een recept uit die weinig voorbereiding nodig heeft. Zet één van deze prachtige voorgerechten op tafel en niemand hoeft te weten dat je maar een half uurtje in de keuken hebt gestaan.
Nog meer voorgerechten voor de kerst
kingfish ‘steak tartare’
Bart van Olphen: ‘In Zeeland zit een fantastische kingfishkwekerij. Met deze witte vis kun je alles doen wat je met tonijn doet. Het vlezige van kingfish doet me denken aan de klassieke steak tartare die ik in Parijs graag eet en die ze aan tafel voor je snijden. Je voegt specerijen, sjalot, peterselie en voor de smeuïgheid een eidooier toe. De kingfish 'steak tartare' maak je op bijna dezelfde manier als ceviche, zonder het te laten garen.’
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht.
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
Last van kerststress? Bereid je gerechten bijna helemaal van tevoren en maak ze écht af vlak voor het serveren. Zo boks je het voor elkaar om een hartig hapjesbuffet op tafel te zetten. Dit zijn onze 10 ideeën voor hartige taartjes.Ook supersnel klaar en heerlijk bij de borrel: dips!