Italianen zijn dol op toetjes en wij zijn dol op die van hun. Van romige klassiekers tot luchtige zoetigheden en feestelijke baksels: het Italiaanse dessertarsenaal is eindeloos verleidelijk.
Of je nu houdt van een elegante ricottataart, een romige bombolone of iets met een flinke scheut espresso, er is voor elk moment en elke zoetekauw wel iets lekkers te vinden. Daarom hier: onze favoriete Italiaanse toetjes op een rij.
Italiaanse toetjes:
Italiaanse ricottataart
Zo Italiaans: romige ricottavulling, omsloten door bros deeg. Italiaanse desserts zijn onovertroffen.Ook zo lekker: ricotta-perentorta.
naar recept
Italiaanse bomboloni met gember-roomvulling
Onweerstaanbare klassieker: Italiaanse donuts met gemberroom & gembersuiker on top. Trek er een ontspannen zondag voor uit en je wordt beloond met nog warme, pompeuze bomboloni's. Als dat geen feestje wordt?!
naar recept
Italiaanse trifle met amarettogelei
Deze Italiaanse trifle met romige vla, chewy koekjes en iets zilte amarettogelei is heerlijk! Je gebruikt de eidooiers in de vla en het eiwit voor de meringuelaag en gesuikerde amandelen, dus je houdt niets over. En als je de afzonderlijke elementen van tevoren maakt, hoef je de trifle op de dag van serveren alleen nog maar samen te stellen. Tiramisu is ook een Italiaanse trifle. Hier een prachtige tiramisutaart!
naar recept
citroen-mascarponemousse met amaretticrunch
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar recept
hazelnoot-amaretti met hazelnootlikeur
Italianen dopen hun koekjes graag in een drankje, of het nu hete espresso, geurige thee of een glas vin santo is. De lekkerste koekjes bak je thuis zelf, en variëren op de traditionele exemplaren mag, dat doen wij ook. Dus gebruik gerust hazelnoten in plaats van amandelen, net wat je in huis hebt.
naar recept
ricotta gelata met pijnboompit-amandelhoning
Dit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!
naar recept
pistache-ijs
Niet alle gerechten krijgen een twist, want wat kun je nog verbeteren aan perfecte gelato al pistacchio? Ofwel: Italiaans pistache-ijs?Begin 5 uur, maar liever nog 1 dag van tevoren met dit recept.
naar recept
Italiaanse rijsttaart met ricotta & amarenekersen (torta di riso)
Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!Maak ook deze ricottataart met chocolade.
naar recept
panna cotta met aardbeiengranita
naar recept
tiramisu met specerijen & frangelico
Tiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal. De tiramisu kun je 1 dag van tevoren maken.
naar recept
glutenvrije tiramisu met amandelcake
De Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
naar recept
cannoli met negroni & sinaasappel
Het lekkerste rijmpje uit Italië! Cannoli heeft romigheid en crunch, mét de kick van een stevige cocktail. Met dit recept maak je 8 cannoli.
naar recept
abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom
Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar recept
Wil je meer? Bekijk dan ook deze lijst met Italiaans zoet!
Kijk voor nog meer heerlijke Italiaanse inspiratie naar deze sneak peak van het nieuwe nummer: Dit vind je allemaal in delicious.april