Vraag iemand naar de Italiaanse keuken en grote kans dat ‘pasta’ als eerste ter sprake komt. Italiaanse pasta recepten zijn wereldwijd geliefd, van romige tagliatelle tot gevulde ravioli. Maar waar komt pasta eigenlijk vandaan? Italië, natuurlijk… of toch China?
Er zijn aanwijzingen dat noedels al duizenden jaren geleden in China werden gegeten. Toch is het Italië dat pasta tot een kunstvorm heeft verheven. Elke regio heeft zijn eigen stijl en ingrediënten: denk aan eierpasta in het noorden en stevige semolina-varianten in het zuiden.
Mag de twist?
Maar hoe heilig zijn die klassieke Italiaanse pasta recepten? Mag je afwijken van tradities? Wat ons betreft: absoluut. Hoewel Italianen graag vasthouden aan hun culinaire erfgoed, is creativiteit in de keuken geen zonde.
Wij maken regelmatig lasagne met groenten in plaats van gehakt, of voegen een vleugje citroen of wat room toe aan een klassieke carbonara. Niet ‘volgens het boekje’, wél heel lekker.
Verse pasta recepten
Zelf verse pasta maken hoeft trouwens niet moeilijk te zijn. Met bloem (bij voorkeur tipo 00), eieren en een beetje geduld kom je al een heel eind. Meng de ingrediënten, kneed tot een soepel deeg en rol het uit met de hand of een pastamachine. Voeg wat semolina toe voor extra bite – zoals veel traditionele Italiaanse pasta recepten doen.
Het geheim? Goede ingrediënten en aandacht. De juiste bloem, verse eieren, en vooral: de tijd nemen om te kneden en het deeg te laten rusten. Dan krijg je die kenmerkende zijdezachte textuur die supermarktpasta nooit evenaart.
Onze favoriete Italiaanse pasta recepten?
Tagliatelle met paddenstoelen en truffel, bucatini met ragu, ravioli met salie-botersaus, of linguine met mosselen en venkel. En ja, soms maken we het extra spannend met onverwachte combinaties.
Kortom: Italiaanse pasta recepten zijn de perfecte basis om zelf op voort te borduren. Traditie én variatie gaan hier hand in hand. Dus voel je vrij om te experimenteren – met een beetje liefde wordt het altijd buonissimo!
Pasta met ragù alla potentina
Pasta met ragù. De overtreffende trap van een pasta bolognese! Geduld en liefde zijn de belangrijkste ingrediënten bij het bereiden van deze saus. Dan wordt het vlees boterzacht. Het is het wachten meer dan waard!
ragù van varkensvlees met rode wijn en pappardelle
Verwarm je hart met Katies rijke ragù van varkensvlees. Katie: 'Het varkensvlees voor de ragù wordt heel langzaam gebraden met rode wijn, zodat het vlees zo mals wordt dat het van het bot valt.'
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf. Kan je geen genoeg krijgen van pasta (wie wel?), haal dan hun nieuwe kookboek in huis met alle beproefde pastarecepten uit de keuken van Toscanini.
Cacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.
Capunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
spaghetti met pittige garnalen in olijfolie-botersaus
Aglio, olio e peperoncino, de klassieke pasta met knoflook, olijfolie en chili, krijgt hier een luxe extra: garnalen en boter! Dit wil je vanavond op je bord.
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af! Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
Carbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel. Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
Dit gemakkelijke zomerse recept voor penne met garnalen en pesto komt uit delicious. hét visboek. In dit kookboek vind je de beste recepten voor vis, schaal- en schelpdieren!
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen.