ga voor een grand dessert! 26 recepten voor wie ook niet kan kiezen

ga voor een grand dessert! 26 recepten voor wie ook niet kan kiezen

Een grand dessert klinkt natuurlijk groots en feestelijk. Maar eigenlijk is het juist een verzameling van een heleboel kleine desserts. Perfect dus voor mensen die geen genoeg krijgen van zoet én voor chefs met keuzestress.

Kies voor een variatie van verschillende texturen en smaken. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om binnen één thema te blijven. Dus ga bijvoorbeeld voor chocolade of juist voor frisse fruitige smaken.

Zo bouw je je grand dessert op

Om het jezelf echt makkelijk te maken, kun je kiezen om een deel zelf te maken en bijvoorbeeld langs de chocolatier te gaan voor de beste truffels of bonbons.

En vergeet ook de opmaak niet. Door te variëren in hoogtes en verschillende borden – serveer bijvoorbeeld ook iets in een klein glaasje – maak je het extra feestelijk. Helemaal geen zin in gedoe? Serveer de verschillende desserts dan verspreid over de tafel of maak een buffet van desserts.

Nog meer makkelijke kerst toetjes: 33 makkelijke desserts voor wie niet van desserts houdt

Klein zoets voor een groots dessert

lemon curd taartje met meringue van anijshagel
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.
De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
naar recept
lemon curd taartje
witte-chocolademousse met frambozen en sesam-anijskletskoppen
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?
Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
naar recept
witte-chocolademousse kletskoppen frambozen - delicious
lemoncurd-tijmtartelettes
Serveer ze als nagerecht of bij de koffie. Die toevoeging van tijm mag dan misschien vreemd lijken, maar het maakt ze juist extra bijzonder. Perfect voor de feestdagen dus!
naar recept
lemoncurd-tijmtartelettes
amandelbessentaartjes
Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.
naar recept
amandelbessentaartjes-delicious
witte chocolademousse met lavendel en kersen
Verras je gasten tijdens het kerstdiner met een luchtige witte chocolademousse. In dit recept gebruiken we lavendel en kersen om voor een extra speciaal effect.
naar recept
witte chocolademousse met lavendel | delicious
pure chocolademousse in een glaasje
De traditionele chocolademousse komt uit Frankrijk en wordt gemaakt van eieren en chocolade. Deze pure chocolademousse is zacht en romig.  Zin in een ander toetje met chocolade? Deze chocolade-vanillelolly’s zijn ook lekker!
naar recept
pure chocolademousse
ijstaartjes van vanillenoga met gekonfijte gember
Tussen alle warme en winterse gerechten geeft deze ijstaart van vanillenoga met gekonfijte gember je de nodige verkoeling. De gember zorgt voor het vuurwerk waar je op zit te wachten terwijl de vanillenoga de scherpe randjes eraf haalt. Zo eindig je het kerstdiner in stijl.
Zin in nog meer desserts voor kerst? Bekijk dan deze pavlova van saffraan met mango & karamelsaus.
naar recept
vanillenoga-ijstaartjes met gekonfijte gember - delicious
slagroomtruffels
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.
Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
naar recept
slagroomtruffels - delicious
Napolitaanse soesjeskrans met ijsvulling
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.
Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.
naar recept
Napolitaanse soesjeskrans met ijs
eclairs met karamel en sesampraline
In de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
naar recept
karameleclairs met sesampraline - delicious dulce de leche
grappa-truffels
delicious. gaat je voor en maakt goddelijke truffels. Stoere after-dinnerbonbons, met een flinke scheut grappa. Verpak ze in een mooi doosje en steek er een lief kaartje tussen.
naar recept
bombe met hazelnoot en chocolade
Feestbombe!
Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.
Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
naar recept
bombe gember hazelnoot
cheesecakejes met gemarineerde bramen
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
naar recept
cheesecakejes met gemarineerde bramen | delicious
black velvet taartjes
Zijn ze niet om op te eten, deze beauty’s? Meesterpatissier Hidde de Brabander bakte de mooiste taarten voor de feestdagen. Deze black velvet taartjes zijn niet alleen zalig vanwege hun looks: ook de smaak zal je nog lang bij blijven.
Moeilijk om te maken? Geen zorgen, Hidde helpt je een handje, dus mislukken kan niet. Deze taartjes zijn de perfecte afsluiter van jouw kerstdiner!  
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Black velvet taartjes
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner.
Of maak vegan chocomousse.
naar recept
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet - delicious
aperol spritz-chocotaartjes
Fruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.
Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
naar recept
Aperol Spritz chocoladetaartjes - delicious
snelle chocoladetartufo
Dit is een snelle versie van klassieke, ijskoude chocoladetruffels. Wedden dat je meteen een tweede wil. En een derde…
Nog zo'n lekker koud chocoladedessert: pure-chocolade-ijs.
naar recept
affogato met chocolade-koffieflikken
De klassieke affogato – Italiaans voor "verdronken" – is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
naar recept
tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep.
Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
naar recept
tiramisu affogato
salted caramel espresso martini
Voeg salted caramel en espresso martini samen en je krijgt een nieuwe klapper van een cocktail. Dit drankje maakt van elke verjaardag een feest en is, als je het aan ons vraagt, altijd een goed idee!
Ben jij nog niet helemaal thuis in de wereld van cocktails? Leer hier alle tips en tricks!
naar recept
salted caramel espresso martini - delicious
sinaasappelcrème
'Eén sinaasappelhelft per persoon volstaat. Maar als je – net als mijn broer – zonder problemen binnen vijf minuten vier stuks naar binnen slurpt, dan moet je het recept wellicht verdubbelen.’
naar recept
Sinaasappelcrème gevulde sinaasappel
citroen-mascarponemousse met amaretticrunch
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!
Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar recept
instagram recepten april
warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus
Deze warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus zijn heel bijzonder en niet alléén omdat ze onweerstaanbaar en warm zijn. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem namelijk een saus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen.
naar recept
warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus
paloma taartjes met witte chocolade, macadamianoten, grapefruit en tequila
Mijn variant op de paloma cocktail, maar dan nóg lekkerder door de toevoeging van witte choco en de zoute macadamia's. Liever geen tequila? Vervang door witte balsamico-azijn.
naar recept
paloma taartjes cocktail
advocaat-trifle met citroencake & basilicumyoghurt
Het advocaatje heeft het afgelopen jaar een ware comeback gemaakt. Ook wij zijn fan en maken er een stevige trifle van. Heb je weinig tijd? Neem dan een kant-en-klare boerencake.
Tip: Versier met blaadjes basilicum
naar recept
advocaat-trfile
sgroppino
Sgroppino betekent ‘ontknopen’ en dat verwijst naar de gewoonte om na het eten een knoopje los te maken. Perfect voor ná je etentje dus. Maar je kunt sgroppino ook als verfrissend drankje tussendoor of ’s middags al serveren.
naar recept
sgroppino recept