Een grand dessert klinkt natuurlijk groots en feestelijk. Maar eigenlijk is het juist een verzameling van een heleboel kleine desserts. Perfect dus voor mensen die geen genoeg krijgen van zoet én voor chefs met keuzestress.
Zo bouw je je grand dessert op
Kies voor een variatie van verschillende texturen en smaken. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om binnen één thema te blijven. Dus ga bijvoorbeeld voor chocolade of juist voor frisse fruitige smaken.
Om het jezelf echt makkelijk te maken, kun je kiezen om een deel zelf te maken en bijvoorbeeld langs de chocolatier te gaan voor de beste truffels of bonbons.
En vergeet ook de opmaak niet. Door te variëren in hoogtes en verschillende borden – serveer bijvoorbeeld ook iets in een klein glaasje – maak je het extra feestelijk. Helemaal geen zin in gedoe? Serveer de verschillende desserts dan verspreid over de tafel of maak een buffet van desserts.
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
witte-chocolademousse met frambozen en sesam-anijskletskoppen
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
Serveer ze als nagerecht of bij de koffie. Die toevoeging van tijm mag dan misschien vreemd lijken, maar het maakt ze juist extra bijzonder. Perfect voor de feestdagen dus!
Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.
Verras je gasten tijdens het kerstdiner met een luchtige witte chocolademousse. In dit recept gebruiken we lavendel en kersen om voor een extra speciaal effect.
De traditionele chocolademousse komt uit Frankrijk en wordt gemaakt van eieren en chocolade. Deze pure chocolademousse is zacht en romig. Zin in een ander toetje met chocolade? Deze chocolade-vanillelolly’s zijn ook lekker!
Tussen alle warme en winterse gerechten geeft deze ijstaart van vanillenoga met gekonfijte gember je de nodige verkoeling. De gember zorgt voor het vuurwerk waar je op zit te wachten terwijl de vanillenoga de scherpe randjes eraf haalt. Zo eindig je het kerstdiner in stijl.Zin in nog meer desserts voor kerst? Bekijk dan deze pavlova van saffraan met mango & karamelsaus.
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.
In de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt. Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
delicious. gaat je voor en maakt goddelijke truffels. Stoere after-dinnerbonbons, met een flinke scheut grappa. Verpak ze in een mooi doosje en steek er een lief kaartje tussen.
Feestbombe!Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
Zijn ze niet om op te eten, deze beauty’s? Meesterpatissier Hidde de Brabander bakte de mooiste taarten voor de feestdagen. Deze black velvet taartjes zijn niet alleen zalig vanwege hun looks: ook de smaak zal je nog lang bij blijven. Moeilijk om te maken? Geen zorgen, Hidde helpt je een handje, dus mislukken kan niet. Deze taartjes zijn de perfecte afsluiter van jouw kerstdiner! Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner. Of maak vegan chocomousse.
Fruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
Dit is een snelle versie van klassieke, ijskoude chocoladetruffels. Wedden dat je meteen een tweede wil. En een derde…Nog zo'n lekker koud chocoladedessert: pure-chocolade-ijs.
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep. Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voeg salted caramel en espresso martini samen en je krijgt een nieuwe klapper van een cocktail. Dit drankje maakt van elke verjaardag een feest en is, als je het aan ons vraagt, altijd een goed idee!Ben jij nog niet helemaal thuis in de wereld van cocktails? Leer hier alle tips en tricks!