Als je aardappels poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Kies de meest geschikte aardappel, en ga zelf aan de slag met deze recepten voor gepofte aardappels.
Welke aardappel is het meest geschikt om te poffen?
De licht kruimige soorten zijn het beste. Wil je grote aardappels met een rode schil, neem dan irene of bildtstar, beide met geel vruchtvlees. Of kies de kleinere roseval, ook met geel vruchtvlees.
De vitelotte heeft een paarse schil én dieppaars gemarmerd vruchtvlees, ideaal om leuke kleurcombi’s mee te maken. Er zijn ook speciale pofaardappels te koop in de supermarkt, geselecteerd op licht kruimig zetmeel en op grootte.
Gepofte aardappels, hoe lang moeten die in de oven?
De grootste pofaardappels (250-300 g per stuk) hebben meestal wel 50-60 min. nodig om goed gaar te worden. Zoete aardappels garen iets sneller. Zoek vooral aardappels van gelijke dikte, zodat ze tegelijk gaar zijn. Dus als ze iets langer zijn is dat oké, het gaat om de dikte.
Wist je dat een aardappel gewikkeld in aluminiumfolie er langer over doet om te garen, dan een aardappel die je een paar keer inprikt en zonder jasje in de oven stopt? Het voordeel van een folietje is dat de schil zacht blijft. Dat betekent niet dat je zonder aluminiumfolie de schil niet kunt eten, hij wordt alleen iets harder en droger.
Terwijl de gepofte aardappels hun ding doen, maak jij de vulling
Voor alle gevulde aardappels geldt dat je de vulling meestal binnen de ovenpoftijd kunt maken. Voor vulling-inspiratie scroll je door deze pieperlijst. Ga voor een klassieke frisse vulling op basis van yoghurt, crème fraîche of zure room, maak een zingy salsa, of maak er een Midden-Oosterse aardappel van met hummus en kappertjes.
10x gepofte aardappels
gepofte aardappels met chili con carne
Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.
Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken, vindt onze groentenvrouw Kirsten.
Grote, gepofte aardappels met romige kip en garnalen. Bimi met crème fraîche erop en smullen maar! Vervang voor een volledige vismaaltijd de kipfilet door kabeljauw- of zalmfilet.
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.
speenvarkenrib met gepofte aardappels en dragonjus
Steek de BBQ maar aan, zet die fles wijn maar koud en nodig al je vrienden uit, want dit weekend gaan we op de zomerse toer! Na een koude lente zijn we in warmere sferen met dit recept voor speenvarkenrib en gepofte aardappel van de barbecue. De dragonjus zorgt voor een bijzondere touch op een ‘zomerse’ lenteavond in juni!
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
gepofte zoete aardappels met kamille, honing & pompoenpitten
‘Zoete, goed gepofte groenten zijn ideaal bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille bloemige en kruidige tonen geeft. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan biologische kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen.’ Ook kastanjes kun je poffen. Hier lees je hoe!
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.
Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!
Heerlijk op vers brood, maar ook als vulling in zoete aardappel doet hoemoes het geweldig! De voorbereidingen zijn zo gepiept, de oven of bbq doet de rest. Ook top: dit gerecht is vega en gluten- en lactosevrij!