Het Italiaanse la dolce vita nemen we deze zomer gewoon mee naar huis. Een ritje Italië hoef je er niet eens voor te maken. Koop een goede ijsmachine en je geniet nog maanden – wat zeggen we, jaren! – van deze gelato recepten.
Zelfgemaakt ijs is één van onze favorieten. En als het even kan, vergeet dan die harde bak schepijs uit de supermarkt. Met je eigen ijsmachine maak je romig, zacht ijs, zonder onnodige toevoegingen, dat smaakt alsof het recht uit een Italiaanse gelateria komt. Zo’n machine koelt en klopt tegelijk, waardoor je eis de perfecte structuur krijgt. Het zit ‘m namelijk allemaal in luchtigheid en temperatuur.
De ijsmachine die je regelmatig in onze kookvideo’s op Instagram kunt spotten komt van Magimix: de Gelato Expert. Toegegeven: het is een investering, maar koop je een kwalitatieve ijsmachine dan kun je járen (en vele zomers en (kerst)dinertjes) vooruit. Het apparaat wordt gemaakt in Italië en dat zegt eigenlijk alles al: je krijgt een hoogwaardige ijsmachine waarmee je in 30 tot 60 minuten ijs, sorbet, frozen yoghurt en granité maakt zonder dat er een vriezer aan te pas komt.
Eerst even testen of een ijsmachine iets voor je is? Magimix heeft ook instapmodel-ijsmachine in het assortiment. Voor ongeveer honderd euro kun je al aan de slag (en ze hebben nu een fijne korting). Voor deze ijsmachine heb je wel een vriezer nodig met wat ruimte.
IJs bewaren
Meer ijs gemaakt dan je op kunt? Bewaar het dan in een afsluitbare bak en druk wat bakpapier op het ijs. Zo ga je ijskristallen tegen. Laat het ijs vijf minuten buiten de vriezer staan voor je gaat opscheppen, dan is het goed van structuur.
Hieronder onze favoriete gelato recepten. Zeg eerlijk, wie zegt er nou ‘nee’ tegen een bolletje zelfgemaakt pistache-ijs of – onze favoriet: burrata-ijs (ook lekker met wat olijfolie on top)? Precies.
Gelato recepten: schepijs
Carlo Petroni van Miuz: ‘Burrata-ijs was bedoeld als gimmick, voor het pers-moment van onze opening. Maar het bleek zo lekker dat het is gebleven! Geraffineerd en uniek en een van ONZE SIGNATURE GELATO.’Dit recept is goed voor 1 kg ijs.
naar receptHet cakebeslag maak je met gemalen amandelen en dat proef je! Erbij: ultrafris lemoncurd-ijs. Varieer met het citrusfruit en personaliseer het recept naar jouw smaak.
naar receptNiet alle gerechten krijgen een twist, want wat kun je nog verbeteren aan perfecte gelato al pistacchio? Ofwel: Italiaans pistache-ijs?Begin 5 uur, maar liever nog 1 dag van tevoren met dit recept.
naar receptDit recept geeft je ongeveer 1 liter roomijs, dat zijn 15-20 bollen. Belangrijk: je hebt een ijsmachine* nodig om dit ijs te maken.
naar receptIn de rubriek Weekendmenu deelt delicous. culinair coördinator Liselore de lekkerste recepten voor het einde van de week. Zoals deze goddelijke banaan-sesam soft serve waar ook haar zoontje Valentijn niet vanaf kan blijven.Zelf ijs maken was nog nooit zo makkelijk! Varieer ook met ander bevroren fruit of groenten, zoals mango of avocado.
naar recepttahin-aardbeienijsDit is het makkelijkste ijsrecept ooit. Je kunt de aardbeien – mijn persoonlijke favoriet – ook vervangen door ander (rood) fruit en je kunt buiten het seizoen ook diepvriesfruit nemen. Het beste resultaat krijg je met een ijsmachine, maar zonder kan het ook. TIP: Voor nog smeuïger ijs kun je een banaan toevoegen. De smaak van banaan is dan wel wat overheersend. Voor extra verwennerij en/of een niet-vegan variant klop je slagroom lobbig en spatel je dit door het ijsbeslag voor het in de vriezer of ijsmachine gaat.
naar receptGelato recepten: Granita
Maak de granita en de rozengeur 1 dag eerder. Roer voor het serveren de granita weer los.
naar receptEen scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
naar receptDoor rosé te bevriezen en steeds even los te schrapen met een vork, krijg je een verrukkelijke granita die heel goed combineert met zomerfruit. Waterijs voor volwassenen zeg maar.Lees ook: De zomer van culinair softijs, van zwarte sesam en miso-karamel tot gepofte saffraanrijst
naar receptDe zomer barst los! Dus stoppen we ons favoriete zomerfruit en geurige kruiden in een onweerstaanbaar verfrissend drankje: watermeloen-wodkagranita.Ook lekker: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar receptSorbet
Cooling down! Sorbetijs is een fijne zomertraktatie. En het leuke is: je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig.
naar receptOp de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen!
naar receptNiet zomaar sorbetijs met aardbeien, maar een écht sterrenijsje. Maak gerust een dubbele portie. Deze sorbet van rode wijn en aardbei is namelijk binnen een mum van tijd op! Zo maak je sorbet van vanille en nectarine!
naar receptEen lekker fris toetje als afsluiting van een zomermaaltijd. Van dit sorbetijs kun je ook sgroppino maken: vul champagneglazen met een bol kersensorbetijs, een scheutje wodka en vul af met champagne.
naar receptJe weet niet wat je proeft: heerlijk zacht, goed schepbaar sorbetijs met de frisse smaak van zomerkoninkjes. delicious. vroeg Eke Mariën en Jan Groenewold alles over ijsmaken. Dit werd een supersnack-recept zo midden in de ‘ijstijd’. Nu de zon nog! En een ijsmachine.
naar receptBekijk ook: tropische margarita ijsjes

















