Tussen de 20 en 30 seconden stroomt een espresso uit het piston. Snel, loeiwarm en vol met cafeïne – hoewel een bakkie filterkoffie toch écht sterker is. Zet het kopje aan je lippen, of gebruik de bittere smaakmaker in een van deze espresso recepten.
Koffie en zoet blijft een gouden combi. Ons advies: bak nú die mokka-walnotentaart uit het nieuwe Italië-nummer en je avond wordt gelukzalig.Of ga voor een voor de andere caffè e dolce recepten: koffiebroodjes, ijskoffie met speculaasroom, of romig tiramisu-ijs. Wij weten het wel.
Als je in Italië, maar evengoed in Portugal, om een koffie vraagt krijg je standaard een klein kopje, mini zelfs, met 30 ml versgeperste espresso. Geperst ja, want espresso betekent letterlijk ‘onder druk’. Voor espresso is altijd druk nodig om het water door de fijngemalen koffie te persen. Daarom heb je van die krachtige machines nodig; ze zorgen voor de juiste druk en temperatuur.
Kun je deze espresso recepten maken zonder pistonmachine?
Heb je nu niet zo’n imposant glimmend apparaat op het aanrecht en wil je wel aan de slag met onze espresso recepten? Dan kun je ook een hele sterke filterkoffie brouwen. Gewoon iets meer gemalen koffie in het filter en bedruppelen met iets minder water.
Let op dat je een geschikte espresso-boon gebruikt. Zo’n koffieboon is donkerder gebrand zodat de nootachtige, chocolade smaken naar voren komen samen met een lekker bittertje. Precies die smaken zijn een match met onderstaande espresso recepten.
Espresso Martini of ‘EsMa’ in de mix
Shake koffie en wodka samen tot een supercocktail met een laagje ‘crema’ en je krijgt een dubbele oppepper van zowel de cafeïne als de booze. Niet gek dat de espresso martini (ondertussen door millennials als Esma bestempeld) zo ongelofelijk geliefd is. De cocktail is inmiddels net zo’n klassieker als de Old Fashioned of de Aperol Spritz.
We geven je het origineel – espresso shaken met wodka, koffielikeur en ijsblokjes – én een paar lekkere zoete varianten.
espresso-martini tiramisu
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!Begin 1 dag van tevoren met dit recept.We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!
Voeg salted caramel en espresso martini samen en je krijgt een nieuwe klapper van een cocktail. Dit drankje maakt van elke verjaardag een feest en is, als je het aan ons vraagt, altijd een goed idee!Ben jij nog niet helemaal thuis in de wereld van cocktails? Leer hier alle tips en tricks!
Lekker bakkie doen tijdens het bakken? Doe dan ook meteen wat koffie in je gebak. In deze zoete espresso recepten gaan we helemaal los met de favoriete warme drank.
De vele smaakmoleculen die aanwezig zijn in zo’n klein koffieboontje maken het de ideale match voor zoete recepten met korianderzaad, kruidnagel, vanille, chocolade, maar ook zwarte bessen, kersen en rozen.
ricotta-cheesecake met espressosiroop
Wéér een cheesecake? Jazeker, misschien wel de luchtigste tot nu toe. De textuur is zijdezacht dankzij de ricotta, en de koffie geeft 'm de perfecte bittere tegenhanger. Wedden dat je voor een tweede punt gaat?
Perfect plaatje: een donkere laag espresso drijvend op een heldere, bruisende laag tonic.De eerste Kaffe & Tonic verscheen in 2017 op de menukaart van Koppi, een café en koffiebranderij in Helsingborg in Zweden. Espresso & Tonic werd al snel hun bestverkopende ijskoffie en versies van deze drank doken in het hele land op. Koffie is belangrijk in Zweden – ze consumeren meer dan 8 kilo koffie per persoon per jaar – dus een nieuwe manier om cafeïne te scoren, veroorzaakt gegarandeerd opschudding. Uiteindelijk werd de Kaffe & Tonic over de hele wereld bekend dankzij Instagram.Zin in nog meer mocktails van Jassy Davis? Maak dan ook eens girl next door.
Deze koffiecake is een echte traktatie voor coffee lovers. De perfecte balans tussen zoet en een tikje bitter. En natuurlijk extra lekker door de Kahlua door het glazuur!
Espressomadeleines is echt iets voor het weekend… Eerst lekker uitslapen en dan gezellig met z’n allen aan tafel voor een heerlijke Italiaanse brunch. Het beslag voor de espressomadeleines kun je de avond van tevoren al maken. Laat het een nacht rusten in de koelkast en de volgende ochtend hoef je dan alleen maar de oven aan te zetten en koffie te zetten.
Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
De fruitige aroma’s van espresso en de complexe bittere smaak werken ook verrassend goed in hartige bereidingen. Voeg espresso toe aan stoofvlees of maak een koffie-vinaigrette voor het ontbijt op zondag.
garnalen met L’OR koffiebonen-olie & avocado
Dit recept maak je met L’OR Fortissimo: koffiebonen. Een complexe, rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat de koffiesmaak goed doorkomt en perfect samengaat met de avocado en garnalen.
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
gepekelde ribkarbonade van big met zoet-zure espressosaus
Pekel je ribkarbonade, zo wordt ie extra sappig. Yvette van Boven heeft het pekelen (her)ontdekt en past het ook graag toe voor haar ribkarbonade. Doe ze minimaal 4 uur in het pekelbad. Met zoetzure espressosaus wordt het een ware delicatesse. Hulp nodig bij het pekelen? Bekijk deze video!
Gepocheerde eieren met serranoham & koffievinaigrette
Voor dit recept kiest Joris Bijdendijk voor L'OR Lungo Profondo, een medium gebrande koffie met tonen van chocolade en zoet fruit. Gebruik de L'OR aluminium koffiecapsules die je gewend bent of ga voor de unieke L'OR Barista XXL koffiecapsules voor één extra grote kop koffie of zet hiermee twee kopjes tegelijkertijd. Als liefhebber van bonenkoffie kies je L'OR Crema Classique koffiebonen voor medium gebrande koffie met een ronde smaak vol warme, notige tonen van versgebakken brood.