We kunnen het ons bijna niet meer herinneren: de winters met krakend ijs, blaren van de schaatsen die een jaar in de schuur lagen, en een kom hete erwtensoep van de koek & zopie. Toch kruisen we onze vingers en blijven we hopen op een 2025 met snert en schaatsen!
De klassieke erwtensoep
Ook zonder ijs is erwtensoep een heerlijke winterse soep. De klassieke Oudhollandse erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten. Hier worden vaak ingrediënten zoals prei, winterpeen en aardappels aan toegevoegd. Voor de extra smaak wordt er spek, rookworst en soms stukjes varkensvlees aan de soep toegevoegd. Erwtensoep wordt vaak gegeten met roggenbrood met katenspek, kaas of boter.
Tip: De soep is het lekkerst als je het een dag van tevoren maakt. Zo kunnen alle smaken goed intrekken en krijgt de soep die kenmerkende dikke structuur.
Spliterwten vervangen door andere soorten erwten
Tegenwoordig bestaan er heel veel verschillende soorten versies van de klassieke erwtensoep. Zo hebben de Duitsers bijvoorbeeld de Erbsensuppe. Dit is een soep die heel erg lijkt op de Nederlandse erwtensoep. Ook heb je vegetarische varianten. Bekijk bijvoorbeeld onze vegan erwtensoep. Maar wist je dat je ook verschillende soorten erwten kunt gebruiken om erwtensoep te maken? Spliterwten zijn het populairst vanwege hun romige structuur en snelle kooktijd, maar er zijn ook soepen met doperwten of kikkererwten voor een net iets andere twist.
Wil je een extra touch aan je soep geven? Bekijk hier soep toppings die je soep naar een hoger level tillen.
Is het nou snert of erwtensoep?!
Snert en erwtensoep wordt vaak door elkaar gebruikt, maar er is een klein verschil tussen de twee. We mogen het pas snert noemen nadat het een dag heeft gestaan. Dit zorgt namelijk voor die dikke structuur die we kennen van de klassieke erwtensoep. Er wordt wel eens gezegd dat een lepe rechtop moet kunnen blijven staan in de soep, voordat we het snert mogen noemen. Alle snert is dus erwtensoep, maar niet alle erwtensoep is snert. Snert is de meer traditionele, stevige variant.
9x erwtensoep
vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!
delicious.friend Eke Mariën maakt vaak onalledaagse combi’s, zoals deze doperwtensoep met munt. Eke: ‘Doperwten zijn een week of drie goed verkrijgbaar en flink duurder dan hun diepvriesmaatjes. Maar echt de moeite van het doppen waard!’
Zet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.
Zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
spliterwtensoep met brood uit Keukens van Oekraïne
Deze soep komt uit het boek Keukens van Oekraïne van de bekroonde chef Olia Hercules. Dankzij haar recepten mogen we proeven van de verhalen die anders zouden verdwijnen. Olia: 'In Oekraïne wordt deze soep kuleshnyk genoemd. Hij houdt het midden tussen een minestrone en ribollita. Volgens mijn vegetarische echtgenoot Joe is dit recept – afkomstig uit Zinovia Klynovetska’s beroemde kookboek uit 1913 met gerechten en dranken uit Oekraïne– de lekkerste uit dit hele boek.
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.
Vandaag gaan we voor deze doperwtensoep met yoghurt en kruidentoast. Lekker snel klaar – zoals je van Janneke gewend bent -, dus binnen 25 minuten heb je een kom barstensvol fijne vitaminen voor je neus! Yes, eindelijk lente in het land! Janneke kookt de lekkerste hoofdgerechten met verse voorjaarsgroenten als doperwten en peultjes. En goddelijke asperges, natuurlijk: geroosterde groene asperges met kabeljauwvlokken.
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.