De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

een ode aan Jamie, inclusief zijn beste recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dat onze liefde voor Jamie bij delicious. van aardig formaat is, is wel duidelijk. Of we ooit genoeg krijgen van zijn recepten? Misschien… maar voorlopig nog lang niet! Daarom 15x the best of, zodat we iedere dag zijn kookkunsten kunnen vieren.

Lees ook: dit zijn wereldwijd de 10 populairste recepten van Jamie Oliver – en wil je zelf proberen

Deze foodies vertellen waarom zij ook fan zijn

JANNIE VAN DER HEIJDEN culinair journalist en presentator ‘Je kunt veel van hem vinden, maar er mag nooit vergeten worden dat hij de jonge Britten en velen met hen door zijn ongedwongen stijl aan het koken heeft gekregen.

Ik denk dat zijn zoon Buddy nu in zijn voetsporen treedt met een nog jongere generatie door zijn aandoenlijke kookfilmpjes op Insta. Jamie is gepassioneerd en heeft hart voor zijn vak en heeft laten zien dat hij in staat is meerdere generaties en sociale groepen te verbinden. Ik heb enorme bewondering voor hem.’

TEUN VAN DE KEUKEN journalist, tv-presentator ‘Oliver is degene die aan mijn generatie duidelijk maakte dat koken echt niet moeilijk hoeft te zijn. Dat het ook een beetje ‘rock-’n-roll’ kan zijn, je gooit een beetje met dit en dat en opeens heb je iets op tafel staan waarvan het meisje dat je begeert denkt: wow, dus jij kán dat!’

‘Jamie geeft mij altijd een gevoel van thuiskomen’

JIMMY DOHERTYvriend en mede-presentator van Jamie & Jimmy’s Food Fight Club en Jamie & Jimmy’s Friday Night Feast in de Daily Mail ‘We kennen elkaar van jongs af aan. Onze eerste ontmoeting was op het kinderdagverblijf in het dorpshuis van Clavering, daarna gingen we beiden naar de Newport Free Grammar School.

Omdat we nogal stout waren, stonden we daar te boek als duiveltjes met engelengezichten. Dan zeiden we: ‘Ja meneer en absoluut meneer’, maar ondertussen… zodra de leraar zich omdraaide, veegden we onze inktpennen af aan zijn witte jas. Ik stelde Jamie voor aan Juliette – Jools – toen hij 18 jaar was.

Later toen Jamie in The River Café werkte en nog niet bekend was, studeerde ik dierwetenschappen aan de universiteit van Londen en daarna ging ik aan de slag als varkensboer. Al die tijd hielden we nauw contact. Jamie’s Kitchen werd opgenomen op mijn boerderij en later volgden onze gezamenlijke programma’s: Jamie & Jimmy’s Food Fight Club en Jamie & Jimmy’s Friday Night Feast. Onze vriendschap is in al die jaren overeind gebleven. Jamie geeft mij altijd een gevoel van thuiskomen.’

15x the best of Jamie

gebraden runderlende van Jamie Oliver
Alle gerechten uit Jamie’s nieuwste boek ‘EEN’ worden in één pan, schaal of op één bakplaat gemaakt. Fijne bijvangst: de ingrediënten – maximaal 8 per recept – zijn gewoon in de supermarkt te koop. De helft van de ruim 120 gerechten staat ook nog eens voor 2 euro op tafel! Is dat alles? Nee, want 50% van het boek bevat geen of weinig vlees.
Maar als Jamie dan voor vlees gaat, gaat hij voor écht goed vlees. Deze gebraden runderlende is te gek!
naar recept
gebraden runderlende jamie oliver
baked citroencheesecake van Jamie Oliver
Of een eenpansgerecht ook zoet kan zijn? Tuurlijk! Jamie Oliver laat in zijn nieuwste boek 'EEN' zien (en proeven) hoe lekker dat is. Deze gebakken cheesecake is zijn nieuwe favoriet, en ook die van ons. Het voelt een beetje als smokkelen, maar je bakt hem toch echt in één pan.
Denk aan een boterige speculoosbodem, zachte roomkaas en frisse frambozen. Genoeg voor 12, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal uit te nodigen. Enjoy!
naar recept
citroencheesecake jamie oliver een
gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles!
Ook uit één pan: de allerbeste risotto
naar recept
gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel.
Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
naar recept
Jaimy Oliver's Lasagne - delicious
Aziatische zalmsalade van Jamie Oliver
Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!
In september is Jamie Oliver gasthoofdredacteur van delicious. magazine. Je leest een exclusief interview met the man himself en krijgt een exclusieve preview uit zijn nieuwe kookboek EEN. Ook deel hij een paar van z’n lievelingsrecepten en geeft Jamie alle aandacht aan restaurants en mensen uit de culi-wereld die hij op dit moment helemaal te gek vindt.
Bestel het nieuwe nummer direct via deze pagina.
Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: Amalfi-citroentaart!
naar recept
hasselback-auberginetaart
Elke dag lekker eten, maar dan zonder uren in de keuken te staan en met minimale afwas? Alleen daarom al zijn we fan van Jamie’s nieuwste boek EEN, Simpel & lekker uit 1 pan!
Jamie: ‘Ideaal voor doordeweeks, het staat vol gerechten waar mijn hele gezin gek op is.’ Deze hasselback-auberginetaart is niet alleen een plaatje: je hebt hem ook in een handomdraai gemaakt. Weinig afwas, veel smaak en een royale hoeveelheid groenten!
naar recept
hasselback aubergine taart jamie oliver
zoete-aardappelstoof met feta van Jamie
Jamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw.
Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar recept
zoete-aardappelstoof van Jamie
casserole met worst, hp sauce, gemengde bonen & reuzenknoedels van aardappelpuree
In zijn boek 7X ANDERS kookt Jamie Oliver met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. 
Deze casserole is easy, want de oven doet het meeste werk voor je. Vullend, voedzaam comfort food!
Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar recept
Casserole met worst Jamie oliver
citroentaart
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar recept
amalfi-citroentaart - Jamie Oliver | delicious
laksa met geroosterde aubergine massaman, gember, noedels, kokosmelk & gestampte cashewnoten

In Maleisië en Singapore is het niet aan te slepen: laksa! Deze geliefde soep komt in twee varianten en Jamie Oliver maakt een curry laksa, massaman stijl.
Voor dit recept gebruikt hij eiernoedels, maar vermicelli of dikkere noedels van tarwe werken net zo goed. Kies vooral wat je zelf lekker vindt.
Als je het toevallig in huis hebt, voeg dan een paar blokjes zijdentofu toe aan de bouillon of een zacht gekookt eitje voor wat extra proteïnen.
naar recept
laksa aubergine massaman jamie oliver
waanzinnige vega chili
Heerlijke zwarte rijst, knapperige salsa en yoghurt met chilisaus. De chili sin carne uit het nieuwe boek van Jamie Oliver 'VEG' is de moeite waard. Door de groenten rauw voor de salsa te gebruiken en ze in de chili te koken, maak je er niet alleen optimaal gebruik van maar wordt dit gerecht ook superlekker.
Nog meer zin in vega? Maak dan ook deze vega pad thai van Jamie.
naar recept
Waanzinnige vega chili - jamie oliver - delicious
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
vega pad thai
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert. 
naar recept
Vega pad thai - jamie oliver - delicious
Jamie’s geschroeide pepersteak
Jamie Oliver: ‘Vanwege de vele sappige weilanden in Groot-Brittannië (dankzij de regen) beschikken we over het mooiste rundvlees ter wereld. Dit eenvoudige recept is niet alleen een eerbetoon aan de koe, maar ook aan een ander prachtig ingrediënt dat in Britse bossen in overvloed voorkomt: wilde paddenstoelen. 
De combinatie van biefstuk met wilde paddenstoelen, kleine snufjes kruiderij en waterkers wordt al heel lang geserveerd en is de eenvoud ten top. Wat mij betreft is dit de ultieme vrijdagavondhap. Als je de biefstuk rood tot rosé bakt, staat hij in 10 minuten op tafel, geen enkel probleem. In dit recept bak ik een grote lap vlees en snijd hem in twee porties, dat is het lekkerst, maar als je wilt kan het natuurlijk ook met twee kleine biefstukjes.’
naar recept
pepersteak-delicious
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel.
Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
naar recept
Jaimy Oliver's Lasagne - delicious
laksa aubergine massaman jamie oliver