De kerstvakantie leent zich natuurlijk perfect voor bakken: op een lome ochtend is het heerlijk om iets zoets in elkaar te draaien. Laat je inspireren door onderstaande lijst met de populairste bakrecepten van 2024.
Met zelfgebakken zoet doe je meteen ook ouders, kleinkinderen en andere familieleden een plezier. Je maakt het kerstfeest nét even iets zaliger en het nieuwe jaar krijgt een extra snuf happiness.
De kardemombullar van Rutger Bakt en de scones doen het natuurlijk ook perfect op de brunchtafel. Meer recepten van Rutger zien? Bekijk dan ook even dit artikel: Rutgers bakrecepten: dit zijn de favorieten van de redactie.
11. Mudcake
Bak ‘m als dessert of voor bij de koffie. Feit is, bij de aanblik van alleen al de dikke laag roomkaasglazuur ga je watertanden.
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert – bijna fudge-achtig – dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom: een winterse mudcake-variant met frisse karnemelk en lekker veel citroenrasp.
naar recept10. Kardemombullar
Een absolute klassieker van delicious.friend Rutger van den Broek: kardemombullar. Ofwel: Zweede koffiebroodjes. Met de stap voor stap uitleg van Rutger maak je ze in een handomdraai.
9. Noorse schuimtaart
Dit recept is en blijft favoriet bij veel delicious.lezers. Wij begrijpen wel waarom: zo’n Noorse schuimtaart is alles wat je wil wanneer je iets te vieren hebt.
Noorse schuimtaart bestaat uit dunne laagjes cake gevuld met luchtig schuim & zoete banketbakkersroom.
naar recept8. Künefe
Nóg zo’n topper van onze Rutger. Dit keer uit zijn De Bakatlas. Knafeh is een Midden-Oosterse dessert dat ook schuilgaat onder de namen kanafeh en künefe. Krokante laagjes zoet kadayif-deeg of gemalen griesmeel, met een kern van zoute, smeltende kaas. De ultieme combi van zoet, hartig, krokant én zacht!
Rutger: ‘Kaas en suikersiroop in een dessert lijkt misschien wat raar, maar geloof mij: je blijft ervan eten!’
naar recept7. Notencake met karamel
In deze notencake met karamel combineert Rutger amandelspijs door het cakebeslag voor extra lekkere textuur en geroosterde noten door het beslag als crunchy bite. Met erop ook nog flink wat noten die worden geroosterd tijdens het bakken.
Knapperige noten, smeuïge cake en romige karamel… dit wil je direct bakken!Begin een avond eerder met dit recept.
naar recept6. Basisrecept scones
Het zijn vaak de meest begeerde broodjes van een high tea. Niet zo gek, want écht goede scones tillen je zonder moeite naar grotere hoogten. Maar wist je dat je niet hoeft te wachten op zo’n chique theemoment? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken en met dit basisrecept voor scones lukt het je sowieso.
Dit recept voor scones is een goed recept om mee te beginnen. Zo krijg je de basis van scones maken goed in de vingers en kun je vervolgens variëren. Wil je echt de állerbeste scones maken? Kijk dan hier voor onze ultieme tips voor het maken van de beste scones.
naar recept5. Rabarbercrumble
Zodra rabarber weer in het seizoen is, is dit het eerste dat we maken.
De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen
naar recept4. Boerencake
Zoek je een goed basisrecept voor cake, dan zit je met onderstaande uitleg helemaal goed. Gewoon, simpele, superlekkere boerencake.
De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
naar recept3. Financiers
De Franse cakejes waren – mede dankzij Heel Holland Bakt – afgelopen jaar weer erg populair. Maak ze eens zelf. Onderstaand basisrecept is een perfect startpunt.
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar recept2. S’morestaart
Gek op de favoriet van menig Amerikaan: gesmolten marshmellows met een koekje en chocolade? Dan wil je zéker deze taart met een dikke laag meringue een keer maken.
Je kunt de koek- en karamellaag 2 dagen van tevoren klaarmaken. Bewaar in de koelkast. Maak 1 dag van tevoren ook de meringuelaag en bewaar de cake in de koelkast. Besprenkel op het laatste moment met de chocolade.
naar recept1. Pastel de nata
Als je in Portugal bent kun je er niet omheen: pastel de nata is overal. Voor dit waanzinnig lekkere custardtaartje dat je op elke hoek van de straat kunt kopen, staan mensen dik in de rij. Hier in Nederland maken we ze ’t liefst zelf:
De pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
naar receptLees ook: de 18 populairste desserts van 2024










