mudcake met citroen, witte chocolade en karnemelk

citroen-karnemelk-mudcake met roomkaasglazuur
aantal 12 | gebak, taart | | amerikaans |
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert – bijna fudge-achtig – dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom: een winterse mudcake-variant met frisse karnemelk en lekker veel citroenrasp.
kooktijd35 minutes
oven + afkoelen4 hours 10 minutes
totale tijd4 hours 45 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: rechthoekige bakvorm van 20×30 cm, ingevet, bekleed met 1 laag bakpapier

ingrediënten

  • 300 g witte chocolade, in stukjes
  • 300 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 185 g zelfrijzend bakmeel
  • 185 g bloem
  • rasp van 2 biocitroenen
  • 5 eieren, losgeroerd
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 180 ml karnemelk
  • 200 g fijne kristalsuiker

glazuur

  • 500 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 120 g poedersuiker, gezeefd
  • 3 el citroensap

instructies

  • Begin minstens 5 uur van tevoren.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm de chocolade met de boter au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
  • Doe intussen het zelfrijzend bakmeel, de bloem, citroenrasp, eieren, yoghurt, karnemelk en kristalsuiker in een grote kom. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en meng het met een spatel erdoor, zodat je een glad beslag krijgt. Schenk in de geprepareerde bakvorm en bak ± 1 uur en 10 min. tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat 30 min. rusten in de bakvorm, breng over op een rooster en laat volledig afkoelen.
  • Klop intussen voor het glazuur de roomkaas met de poedersuiker en het citroensap in de mengkom van de keukenmachine tot een glad luchtig glazuur. Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 673kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 61g
auteur: delicious.
RECEPT: PHOEBE WOOD & KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Toch iets anders dan deze mudcake? Maak deze whisky amandeltaart met peren

citroen-karnemelk-mudcake met roomkaasglazuur
RECEPT: PHOEBE WOOD & KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.