Zo rond het einde van het jaar poppen ze overal op, in iedere supermarkt: cranberry’s. Na de feestdagen verdwijnen ze weer stilletjes van het toneel. Reden genoeg om er nu volop mee te koken.
Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden nog altijd daar volop geteeld. Maar, je kunt ook Nederlandse cranberry’s krijgen. Op Terschelling en Vlieland kom je grote velden veenbessen tegen. Ofwel: cranberry’s.
Het verhaal hoe ze daar terecht zijn gekomen is ronduit opvallend te noemen. Zo’n twee eeuwen geleden spoelden bij een schipbreuk vaten met cranberry’s aan op Terschelling. Jutters waren enigzins teleurgesteld over de inhoud, en gooiden de vaten leeg in de duinen. Daar kregen de bessen alle ruimte om volop te groeien.
Cranberry zit bomvol vitamine-C en combineerd perfect met zoet én hartig. Zeker voor de feestdagen is het een graag geziene gast in combinatie met vlees of wild óf met een zoet receptje als pavlova.
Psst… bekijk ook onze pagina bomvol kerstrecepten!
Hieronder vind je onze favoriete cranberry recepten:
Desserts en andere zoete recepten met cranberry
Lees ook: aardappelrecepten die je prima vóór de feestdagen kunt maken