Zo rond het einde van het jaar poppen ze overal op, in iedere supermarkt: cranberry’s. Na de feestdagen verdwijnen ze weer stilletjes van het toneel. Reden genoeg om er nu volop mee te koken.
Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden nog altijd daar volop geteeld. Maar, je kunt ook Nederlandse cranberry’s krijgen. Op Terschelling en Vlieland kom je grote velden veenbessen tegen. Ofwel: cranberry’s.
Het verhaal hoe ze daar terecht zijn gekomen is ronduit opvallend te noemen. Zo’n twee eeuwen geleden spoelden bij een schipbreuk vaten met cranberry’s aan op Terschelling. Jutters waren enigzins teleurgesteld over de inhoud, en gooiden de vaten leeg in de duinen. Daar kregen de bessen alle ruimte om volop te groeien.
Cranberry zit bomvol vitamine-C en combineerd perfect met zoet én hartig. Zeker voor de feestdagen is het een graag geziene gast in combinatie met vlees of wild óf met een zoet receptje als pavlova.
Hieronder vind je onze favoriete cranberry recepten:
konijnhachee met cranberry en rozemarijn
Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen. Probeer ook eens deze hachee met vijfkruidenpoeder.
Valli Little haalt alles uit de kast om met kerst een Brits menu op tafel te toveren. Ze laat zich hiervoor inspireren door kerst uit haar jeugd. Zo ook deze kalkoenrollade; gevuld met salie, cranberry en peterselie.
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Een supercombi: zacht-zoete, geroosterde pastinaak met frisse bessenvinaigrette. Witte groenten zijn lekker én mooi, want ze matchen extra goed bij kerstrood en -groen. Ideaal dus voor feestelijke bijgerechten.* Gedroogde lavendel koop je online of bij sommige drogisten of theewinkels.
savooiekooltosti’s gevuld met ui, roquefort, sinaasappel & cranberry
Tosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner. Of maak vegan chocomousse.
schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.
pavlova met kaneelroom, cranberrysaus en witte chocolade
Ok…we hebben al talloze keren meringue gehad in delicious. (het is immers de favoriet van hoofdredacteur Makkie), maar je hebt nooit genoeg meringuerecepten toch? En dan is die combi kaneel-cranberry toch wel erg fijn comfortfood. Of kies gewoon je eigen favoriete fruit!
Nigel is een van de leukste beste chefs van Groot-Brittanie van de afgelopen jaren. Zijn kerstboek is het beste kerstcadeau: niet alleen voor de geweldige gerechten en recepten. Maar vooral de waanzinnige foodstyling en fotografie en Nigels meeslepende teksten. Duik de keuken in, of zet je in een lekkere stoel bij het haardvuur, samen met Nigel. Een lichte luchtige butterscotchpudding met bruine suiker, pittig fruit en romige tonen van butterscotch. Hij is kleverig maar niet zwaar. Er hoort een kan met room bij of, liever nog, vanille-ijs.
granita van cranberry’s
Granita van cranberry’s is lekker koud en niet té zoet. Perfect voor een superwarme dag! Je maakt het heel makkelijk zelf van cranberrysap en zoete siroop. Zet een paar uur in de diepvries en roer elke 30 min. goed om met een vork, dan krijg je lekkere, crunchy ijskristallen.
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.
Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
feesttaart met stoofperen-cranberrytaart met frangipane
Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?
vlechtbrood met lemon curd en cranberry-vanilleboter
Zo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
Dosia test de lekkerste koekjes van over de hele wereld. Niemand anders dan deze koekjesexpert kan beter heerlijke recepten bedenken. Makkelijk te maken, 100% delicious. en perfect voor (winters) weekend.
delicious. koekjes cranberry + witte chocolade met citroen-mascarponecrème
Onze koekjes cranberry + witte chocolade zijn natuurlijk op zichzelf al super lekker, maar je kunt er ook heel eenvoudig een feestelijke traktatie van maken! Hoe? Dat zie je hier..