Wie had ooit gedacht dat een bol mozzarella met extra room van dezelfde faam zou genieten als Pavarotti. Als burrata een liedje was, zou de Italiaanse kaas al jaren op één staan. Snappen we, want zo’n bol past gewoon overal bij!
Op pizza, pasta, een broodje gemarineerde aubergine, truffelrisotto – maar misschien het lekkerste: op verse seizoensgroente. Burrata salade is zalig!
Luxe salade
Burrata heeft de kracht om een simpele salade in een delicaat gerecht te veranderen. Wil dat zeggen dat élke salade beter wordt met romige kaas? Hoe graag we deze vraag ook met een ja willen beantwoorden, moeten we realistisch zijn: een burrata salade werkt alleen als de zachte, volle structuur en romige smaak gebalanceerd worden met de rest van de ingrediënten.
Zorg er dus voor dat je salade een knapperig ingrediënt heeft (nootjes, geblancheerde groene asperges), iets friszuurs (tomaten, granaatappel, frisse olijfolie), een bittere tegenhanger (radicchio), eventueel iets zoets – hoewel burrata dankzij de room ook een zoetje heeft – met het liefst een paar mooie Italiaanse groenten (aubergine!).
Serveren
Wil je indruk maken op je gasten, volg dan deze tips voor een prachtige en smaakvolle burrata salade:
Serveer de burrata salade vers: koop het liefst een bol burrata bij een delicatessen- of kaaswinkel, zodat je weet dat een kwaliteitsroom is gebruikt en de kaas nog vers is. Dit behoudt de romigheid en de beste smaak van de kaas.
We eten met onze ogen, dus zorg voor een mooie presentatie: leg de gemengde sla op een bord of serveerschaal en leg de burrata in het midden. Versier de salade met gesneden groenten, kruiden en eventuele extra ingrediënten zoals avocado en geroosterde pistachenoten. Een beetje kleurrijke balsamicoazijn of een kruidenolie kan ook een mooie finishing touch zijn.
Snijd de burrata vlak voor het serveren: het beste is om de burrata pas aan te snijden als je klaar bent om de salade te serveren. Op die manier stroomt de romige vulling eruit en mengt het zich met de andere ingrediënten.
Serveer met vers brood: een burrata salade is heerlijk om te dippen met vers brood. Zorg voor een vers stokbrood, een paar plakken rustiek desembrood of serveer de salade met grissini.
Serveer de salade op kamertemperatuur: Burrata salade is het lekkerst als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal de burrata en andere ingrediënten ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen.
9x burrata salade
sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
De mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.Koken met een stoomoven: alle ins & outsDit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
Panzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado! En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
linzen-venkelsalade met ansjovisdressing en burrata
Salades zijn niet alleen lekker in de zomer, deze linzen-venkelsalade is heerlijk winters. Dragon en venkel geven een heerlijke anijssmaak, super in combinatie met de knoflookansjovisdressing, aardse linzen en frisse burrata.Als je deze dressing in de vijzel maakt, wordt hij romig en zacht. En vijzel je knoflook met wat zout, dan neemt de scherpe rauwe knoflooksmaak af. Goed om te weten! Probeer ook eens deze salade van gepekelde rode kool met roquefort.
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord. Ook zo lekker bij romige burrata: peulen-kruidensalade en grissini.
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!