Brood delen heeft al eeuwen een spirituele, bijna magische betekenis. Volgens velen staat het voor naastenliefde, saamhorigheid, vriendschap en verbroedering. Het is dus ook niet meer dan logisch om zo’n gezellig breekbrood te bakken voor de feestdagen.
Een breekbrood – of plukbrood, monkeybread, borrelbrood of hoe je het wil noemen – is altijd goed. Wijntje erbij, wat hapjes of dips en aan de aankleding zal het niet liggen als je de avond tot een succes wil maken. Uiteraard kun je een breekbrood ook goed serveren als hapje voorafgaand aan een diner of bij een uitgebreide kerstlunch.
Kijk in dat geval wel even naar de smaken. Zo is de briochekrans met vacherin mont d’or lekker bij een wijntje, zoals een Franse chardonnay. Het monkeybread met kaas hieronder is een lekkere appetizer en de frambozenbroodjes met amandel kleden iedere kerstbrunchtafel aan.
9x breekbrood
briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
Begin jij dit jaar het kerstdiner met dit waanzinnige kerstboombrood met mozzarella, pesto en chorizo? Geloof ons: je krijgt er geen spijt van. De redactie kon er niet van afblijven en hij is ook ideaal om van tevoren te maken. Het perfecte borrelbrood voor tijdens kerst. Ja, dit kerstboombrood is een winnaar. Tip: Maak het deeg een dag of paar uur van tevoren en laat de bolletjes een nacht bedekt in de koelkast rijzen. Leg dan pas de mozzarella ertussen en bak vlak voor het serveren af zodat hij warm geserveerd kan worden.
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Comfy klassieker met een fijne kick van bier. Saus, beslag, brooddeeg of ketchup… alles wordt lekkerder met een scheut gerstenat! Zet dit breekbrood op de borreltafel en schenk er een ijskoud glas pale ale bij. Want als het in het deeg zit, mag het ook in het glas.Zet naast de boter ook eens deze heerlijke dips op tafel, die passen perfect bij zo'n stuk warm kazig breekbrood.
Echt uitpakken met het ontbijt op zondag? Maak een feestelijke krans van kleine broodjes en verstop in elk broodje een kwartelei. Je kunt bovenop elk broodje ook nog een kerstomaatje meebakken. Je zult zien: voor herhaling vatbaar!
Voor het gezonde gevoel maak je er een supersnelle citrussalade bij.
In plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.