artisjok uit blik – 12 recepten met deze voorraadkastfavoriet

’s Avonds de kast opentrekken en daar een pot of blik gegrilde artisjokken treffen (het liefst op olie!) is… dubbel zes gooien! Zo’n potje is namelijk de ideale shortcut om lekker te eten op een doordeweekse dag.

Toen onze online redacteur erachter kwam dat ze de artisjokkendip van de Noordermarkt gewoon zelf kon maken met artisjok uit blik, maakte ze een klein sprongetje van geluk. De 10 euro die ze aftikte voor de dip (biologisch, op de markt in Amsterdam, het jaar 2024…), kon ze nu besteden aan lekkere ingrediënten. Het geheime recept bleek namelijk niet veel meer te zijn dan opgedraaide artisjokken uit pot, met flink wat knoflook, parmezaanse kaas en mayonaise. De moeite waard om zelf eens te maken!

En er is nog veel meer mogelijk met de ogenschijnlijk simpele artisjok uit blik. Naast een steengoede dip, kun je er ook een saus voor pasta van draaien (in het juni-nummer delen we een fantastische versie!), soep of een dressing mee maken.

Gebruik de hele artisjokharten in een quiche of frittata met geitenkaas. Doe ze door de rijst of probeer fritedda: een lentestoof met tuinbonen.

12 recepten met artisjok uit blik (of pot)

geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
naar recept
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
frittata met geitenkaas, artisjokken en kerstomaatjes
Verwen niet alleen je smaakpapillen, deze frittata met geitenkaas is ook een lust voor het oog. Perfect voor doordeweeks of op een volle paastafel.
naar recept
frittata met geitenkaas en tomaatjes
artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen
Karsu: 'In bijna elk sprookje ligt de liefde op de loer, dat wordt kinderen al met de paplepel ingegoten. Zo zijn mijn ouders, die bijna veertig jaar getrouwd zijn, voor mij een groot voorbeeld. Mam op haar 42e afgestudeerd onderwijskundige met twee kinderen en een baan. Pap naar Nederland gekomen als politiek vluchteling, afgestudeerd als maatschappelijk werker, nu succesvol restauranthouder.
Maar vooral samen zijn ze een groot voorbeeld. Ondanks dat ze altijd lopen te kibbelen, staan ze samen sterk als een zout- en peperstelletje. Als ik terugga naar mijn vroegste herinneringen zie ik mijn ouders in de keuken staan. Mijn vader had als verrassing voor mijn moeder twee gigantische blikken artisjokken meegenomen van de groothandel.
Mam glunderde van geluk. ‘Voor mijn schatje’ zei mijn vader dan liefkozend. Mijn vader wist precies hoe hij ‘zijn schatje’ gelukkig kon maken. Ik snapte het nooit, waarom geen bloemen, zoals in alle sprookjes? Mam gaf mij knipogend antwoord: ‘Artisjokken zijn officieel ook bloemen, kızım (mijn dochter). Zoek maar op!’ Gelijk had ze.'
naar recept
artisjokkenrijst uit karsu's kitchen
penne met artisjok, postelein en amandelen
Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft.
naar recept
penne artisjok - delicious
artisjok in gerookte-paprikasaus
Zoek je een heerlijk vegan hoofdgerecht met weinig ingrediënten? Janneke weet altijd raad: deze artisjokharten zitten bomvol smaak. Wanneer je de couscous vervangt door gierst is dit maaltje ook nog eens glutenvrij. Fijn voor velen dus!
Vaker vegan koken? Haal je inspiratie uit onze collectie: 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks.
naar recept
artisjok in gerookte-paprikasaus
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat
Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
farro met chorizo, artisjok, tuinbonen en manchego
Farro is lekker chewy en heeft een notige smaak, heerlijk in combinatie met het bittere van tuinbonen. Mogen tuinbonen van jou wel wat minder bitter? Dubbeldop ze dan.

Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
naar recept
Tuinbonen met chorizo - delicious
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af!
Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch.
Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar recept
Spaghetti met artisjok
artisjok-kaasdip met stokbrood
Een stevige warme dip met romige, gesmolten mozzarella en stukjes frisse artisjok… Kom maar door! Deze artisjok-kaasdip is een en al comfort en doet het érg goed bij je gasten.
naar recept
artisjok-kaasdip met stokbrood | delicious
artisjokken-tomatensalade met radicchio en burrata
Serveer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar recept
artisjokken tomatensalade en burrata | delicious
insalata primavera (lentesalade) met ansjovisdressing
Rooster lentegroenten tot ze goudbruine randjes hebben, en hussel ze om met een lekker zoute ansjovisdressing. Voor een lichte maaltijd serveer je er piadina's bij, of chewy beetgaar gekookte granen, farro bijvoorbeeld of gort.
TIP Liever vega? Laat de ansjovis weg en roer 1 1⁄2 el fijngesneden kappertjes of ± 25 g geraspte Parmezaanse kaas door de dressing.
naar recept

Bekijk ook: 5x tajine recepten voor als je zin hebt in een zomerse stoofpot

Spaghetti met artisjok