9x wafels om het weekend te vieren, net als Joris Bijdendijk

Het ontbijt op zondag is heilig bij de familie Bijdendijk. De hele dag staat in het teken van samen eten. Naast de croissants en eggs Benedict mogen de Luikse wafels ’s ochtends niet ontbreken.

Joris: ‘Het is crêpes of gaufres bij ons thuis. Groot feest voor de kinderen. Met zelfgemaakte hazelnootpasta smelten we allemaal weg!’

Sommige wafels bak je met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, andere wafels rijzen door opgeklopt eiwit dat door het beslag wordt gespateld en weer andere zijn gemaakt van gistdeeg. Die op basis van gistdeeg zijn de meest klassieke. Maar ook daarbinnen heb je verschillende soorten.

Joris Bijdendijk ontbijt familie
FOTO: ERNIE ENKELAAR

Het wafel recept van Joris Bijdendijk

De Luikse variant is de favoriet van Joris Bijdendijk. Je maakt een zacht, zwaarder gistdeeg waar ook wat stukjes parelsuiker in gaan. Lekker voor een knarsende bite! Joris serveert de wafels met een grove vijgensaus met bramen, bessen en wat steranijs en laurier. Zijn recept vindt je nu in het speciale september-nummer van delicious. magazine. Bestellen kan hier!

Hartige wafels

wafels van courgette en haloumi met zalm
In 40 minuten staan deze groentewafels op tafel, maar wil je nóg sneller ontbijten of brunchen – bak de wafels dan van tevoren, vries ze in, en warm ze voor het serveren even kort op in het broodrooster.
Vega tip: met liquid smoke maak je van geroosterde wortels vegan lox. Dat heeft dezelfde hartigheid als gerookte zalm.
Bekijk ook: de beste brunch recepten voor een relaxt weekend
naar recept
wafels van courgette en haloumi met zalm
hartige wafels met bacon en tomaatjes
Bak deze wafels zaterdag en serveer ze zondagochtend als verwenontbijt! 
Zin in zoet? Ga voor speculaaswafels met kaneelroom.
naar recept
hartige wafels
ontbijtwafels met saffraan-venkelroerei en bacon
Wow-wafels voor het ontbijt. Met stukjes bacon in de wafel en venkelzaad & saffraan door het roer-ei, weet je zeker dat je dag goed begint.
Begin je dag nog beter met een groot glas wortel-mangosmoothie.
naar recept
ontbijtwafels-delicious

Zoete wafels

wafels recept
Rutger geeft je hét recept van zijn favoriete wafels
naar recept
wafels recept bakken
carrotcakewafels met rozenwaterfrosting
Deze carrotcakewafels met rozenwaterfrosting zijn geweldig als je een fan bent van kruidige carrotcake – en wie is dat niet! Haal je wafelijzer maar tevoorschijn. Begin evt. een dag van tevoren en laat het deeg voor de carrotcakewafels een nacht in de koelkast liggen, dan worden ze nóg lekkerder.
Of ben je meer van de hartige wafels?
naar recept
Carrotcakewafels - delicious
speculaaswafels met kaneelroom
Trek in zoet? En zin in de geur van warme specerijen in huis? Maak dan deze heerlijke speculaaswafels met kaneelroom! Het snelle wafelbeslag is zo gemaakt en wanneer je tijd over hebt kun je de wafels door gesmolten chocolade halen.Heel lekker voor erbij: sinaasappel-chocomelk.
naar recept
speculaaswafels-delicious
oranje wafels met sabayon en oranjebitter
naar recept
oranjewafel - delicious
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
naar recept
ontbijtwafels-delicious
schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.
naar recept
wafeltaart-delicious

Lees ook de tips van Rutger bakt die stap voor stap uitlegt hoe je de knapperigste wafels bakt.

wafels joris bijdenijk
FOTO: ERNIE ENKELAAR