Vakantieland Spanje staat nou niet bepaald bekend om zijn salades, maar wel om zijn fantastische ingrediënten: chorizo, manchego, knetterverse gouden olijfolie, en sherryazijn. Hussel daar wat blaadjes sla doorheen en je weet niet wat je proeft! Dus we vragen het je nog een keer: zin in een ensalada? SI!
Salades zijn meer dan wat groene blaadjes met dressing. Je kan er alle kanten mee op. Varieer met groenten, granen, pasta en rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden. Ga voor een stevige maaltijdsalade of een chique klein slaatje naast een sappige rotiserriekip. Salade kan altijd! En daarom hebben we een bomvolle SALADE SPECIALgemaakt, vol verfrissende recepten nu de zomer voor de deur staat.
Spaanse gemengde salade
Deze salades kom je niet zo snel tegen op een menukaart in Spanje, dat geven we toe. Daar vind je eerder een klassieke ensalada mixta, een gemengde salade die vaak bestaat uit tomaten, sla, uien, komkommer en olijven en die je zelf mag aanmaken met olie en azijn. De luxere versie wordt aangevuld met tonijn, hardgekookte eieren of ansjovis. Noem het de Spaanse versie van de niçoise.
Inktvissalade
Een andere populaire Spaanse salade is de ensalada de pulpo, of octopussalade. Heb je een tripje geboekt naar een van de kuststreken van Spanje, zet deze dan maar op je lijstje. Een ware lekkernij! De hele salade draait om verse, supermalse octopus, die na het koken gemengd wordt met paprika, ui, olijfolie, azijn en een klein beetje knoflook. Je wil vooral de zee kunnen proeven. Als het water je nu in de mond loopt, maak dan ook eens dit pulpo recept met sherry & sinaasappel-amandelzout.
Welke Spaanse salade je ook kies, ze bieden allemaal een smakelijke en gezonde manier om te genieten van de verse smaken van de Middellandse Zee.
6x Spaanse salade recepten
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat. Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
Bewaar de rest van de tomatenaioli in de koelkast. Lekker op een sandwich of als dip voor geroosterde groenten. Gebruik vertrouwde producten net even anders. Zo is een dikke plak serranoham ideaal voor knapperige hamreepjes. Ze geven deze spaanse tuinbonen een extra hartige smaak
Wij zijn dól op mosselen en eten ze het liefst met stokbrood en véél sausjes. Deze keer maken we ze lekker pittig: Spaanse mosselen met een sperziebonensalade.Probeer ook deze mosselen in gele curry.
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om snel of zelfs last minute een kip, salade, mosselen of frittata lekker pittig mee te maken. In dit Spaans geïnspireerde gerecht combineren we warme makreel met frisse appel en het hartige van chorizo. Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben.