Er is geen spannendere tijd van het jaar voor (thuis)koks dan wanneer er witte asperges in de winkels liggen. Jammer dat ze slechts een maand of twee beschikbaar zijn, daarom plan B: koken met groene asperges!
Elk van deze recepten laat een andere kookmethode zien voor de sappige spiezen, waarbij elk deel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er niets in de prullenbak belandt.
Onder het kopje
De meesten van ons bereiden groene asperges door de asperges te buigen tot ze knappen – waarbij de houterige, vezelige stengel wordt gescheiden van de het tere kopje. Het is een beproefde techniek, maar wel een beetje verspillend. De onderkanten belanden meestal in de prullenbak. Dat kan duurzamer (en zuiniger voor de portemonnee)!
Niet weggooien!
Nadat je de groene asperge hebt gebroken, gebruik je een scherp mes om vanaf het gebroken einde dunne plakjes te snijden van het deel dat je normaal gesproken weggooit. Wanneer je mes serieus weerstand begint te voelen, stop je. De plakjes die je hebt afgesneden kun je gewoon in je gerecht gebruiken.
En de houtachtige restjes? Die bewaar je in de vriezer om later te verwekken in een bouillon – of maak er een knapperige topping van, zoals een gremolata.
Salades met groene asperges
Asperges zijn net zo lekker rauw als gekookt – zoals deze salades bewijzen. Met een dunschiller kun je aspergelinten maken: dat zorgt ervoor dat ze lekker mals zijn mét een knapperige textuur.
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing. Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
gegrilde asperges met gerookte tofoe en salsa van radijs
Neem voor dit gerecht zowel groene- als witte asperges. Dat is niet alleen lekker maar ziet er ook prachtig uit op je bord. Gril de asperges héél kort, dan blijven ze heerlijk crunchy. Ook de gerookte tofoe heeft maar heel kort in de pan nodig.
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet. Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet. Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk!
Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
groene aspergesoep met spinazie en knoflook-kaasbrood
Deze heerlijke groene aspergesoep zit boordevol groente en serveren we met een lekker kaasbrood met knoflook. Het brood is makkelijk te delen door de sneden in de bovenkanten perfect om in de aspergesoep te dippen! Probeer ook deze cannelloni met groene asperges, geitenkaas en ham.
varkensribstuk met venkel, groene asperges en boontjes
Dit varkensribstuk is een flink stuk vlees. Daarom is het ideaal om met veel mensen te delen. Serveer het op een grote schaal gulgevuld met veel bonen. Veel bonen kun je ook in het vriesvak van de supermarkt vinden.
heldere brodo met groene asperges en ravioli van snoekbaars
In delicious.juni trekt Mister Kitchen het IJ op om Hollandse zee- en snoekbaars te vangen. Om er daarna, geheel volgens het thema van dit nummer, Italiaans mee te koken. In deze heldere brodo dobberen zelfgemaakte ravioli die je vult met snoekbaars, aardappel, citroen, basilicum en pecorino.
Absoluut lekker: dit recept voor cannelloni. De bechamel maak je met olijfolie in plaats van boter. Dat geeft de saus meer smaak en maakt hem minder zwaar. Houd je van spicy? Neem dan olijfolie met chilipepers en geef je cannelloni extra pit. Cannelloni kun je ook vullen met kabeljauw en truffel. Hier vind je het recept!
sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
De mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.Koken met een stoomoven: alle ins & outsDit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker!
gevulde varkensschnitzels met salie, asperges en venkel
Combineer varkensschnitzels met salie, groene asperges, venkel en parmaham en je waant je in ons favoriete culi-land. Tip: Gebruik evt. dikkere varkenslapjes en halveer die over de platte kant horizontaal, zodat je 2 dunne lapjes krijgt.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
Go green en maak deze romige risotto met onze lentelievelingen; doperwten, tuinbonen en asperges. De ingemaakte citroen en feta geven het Italiaanse gerecht een mediterrane knipoog. Nog meer uit één pan: rijst met groenten, gerookte forel & yoghurt