De kans dat je kerriepoeder in een Indiaas keukenkastje aantreft is klein. Toch is het in mening Nederlands gezin een belangrijke bouwsteen binnen het arsenaal smaakmakers! We geven kip snel veel smaak met een makkelijke mix van milde, romige en kruidige specerijen. Die subtiele kick past bij véél, dus ook bij kip kerrie met quinoa!
Lekker voor erbij, vers naan brood: zo maak je het stap voor stap.
Niet Indiaas, wel lekker
Traditioneel Indiaas is het niet en toch blijven we kerrie als oer-Indiaas ingrediënt (of zelfs gerecht!) beschouwen. Zoals we het in Nederland gebruiken en eten, doet men dat in India absoluut niet.
In India worden wel verschillende soorten gerechten bereid met kerrie, maar deze gerechten verschillen aanzienlijk van de kip kerrie die wij kennen. Het gerecht is echter wel geïnspireerd op de Indiase keuken en vaak wordt kerriepoeder gecombineerd met Indiase ingrediënten en kruiden, simpelweg omdat het lekker matcht.
Wil je je meer verdiepen in de keuken van India? We hebben 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
Kip kerrie met quinoa
ingrediënten
- 100 g groene spliterwten gedroogd
- 2 el kokosolie
- 1 el panch phoran Indiase specerijenmix
- 12 kerrieblaadjes vers + extra voor erbij
- 1 tl Indiaas kerriepoeder mild
- 2 groene chilipepers zaadjes verwijderd, fijngehakt
- 1 ui groot, geraspt
- 300 g quinoa wit
- 750 ml kippenbouillon
- 180 g kippenvlees gerafeld gaar
- 100 g spinazieblaadjes
- gegrild naanbrood en tomaten kasundi chutney – naar keuze, voor erbij
instructies
- Week de spliterwten 15 min. in koud water. Spoel ze af, laat ze uitlekken en zet ze apart. Verhit de olie in een grote diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de panch phoran en kerrieblaadjes toe en bak ze 1 min. tot ze geuren. Roer er kerriepoeder, chilipeper en ui door en bak alles 2-3 min. tot het gaarder is. Meng de quinoa door het geurige mengsel tot de korrels rondom vettig zijn. Roer de bouillon en 250
- ml kokend water door de inhoud van de pan, draai het vuur laag en laat het 15 min. zachtjes pruttelen.
- Voeg de spliterwten toe en laat de saus 10 min. sudderen tot quinoa en erwten gaar zijn, voeg zo nodig een beetje extra water toe. Roer de kip door de saus en laat hem in 5 min. heet worden. Neem de pan van het vuur en roer de spinazie door de kip. Verdeel de gekruide kip over de diepe borden en serveer met naan en eventueel tomatenkasundi.
Zelf naan gemaakt en heb je wat over? Eet het als lunch: naantosti!