De redactie van delicious. krijgt geen genoeg van de Indiase keuken, of moeten we zeggen keukens? Want elke regio in dit bijzondere land kent zijn eigen smaken en gebruiken. Wat al die regionale keukens samenbrengt zijn de uitbundige specerijen en langzaam gestoofde sauzen die zorgen voor een groot feest op tafel.
In dit lijstje vind je talloze recepten om thuis lekker Indiaas te koken. Een hoop inspiratie vol vlees-, vis- en vegetarische gerechten en ook nog een paar heerlijke snacks. Bring on the spice en geniet zelf van deze smakelijke gerechten.
Meer zin in supersnelle Aziatische gerechten uit een kom? Hebben we voor je!
Echt Indiaas: curry, tandoori, dahl
Wanneer het op Indiaas koken aankomt is er aan variatie geen gebrek. Denk aan kofta’s, tikka’s, curry’s, een kom dahl of gerechten uit de tandoor: de keuze is eindeloos! Maak bijvoorbeeld een lichte, gezonde dahl met paneer op een heerlijke zomerdag en kies de zalige butter chicken voor een snelle maaltijd na een drukke werkdag. Genieten!
Het is gebruikelijk om een Indiaas gerecht te serveren met rijst, chapati, paratha of – en dit is echt next level Indiaas – naanbrood. Een platbrood dat bereid wordt met gist of zuurdesem, welke heerlijk is als snack of als bijgerecht bij een curry om mee te dippen.
Kleurrijk borrelen op z’n Indiaas
Naast de curry’s*, tikka’s en tandoori’s, heeft de Indiase keuken de lekkerste (vega)snacks. Blaas je gezelschap omver met deze hapjes tijdens een uitgebreid diner met vrienden of familie. Maak bijvoorbeeld onze lekkere tandoorisaucijsjes als borrelhapje bij een zomerse barbecue. Of geniet van een portie samosa’s en serveer ze met een frisse munt-yoghurtdip. Last but not least: alle borrelhapjes zien er ook nog eens prachtig uit en dus perfect voor een feestelijke en smakelijke start van een heerlijke avond!
Kruiden & specerijen
Eén ding hebben alle Indiase recepten gemeen: ze zitten bomvol verse kruiden en specerijen, die gemengd worden tot de lekkerste mixen. De bekendste is garam masala. Het mengsel kun je zelf maken, maar is ook verkrijgbaar in delicatessenwinkels of in supermarkten met een uitgebreid assortiment. Het mengsel bestaat uit aromatische, verwarmende specerijen (garam betekent heet of warm, niet pittig!) zoals kardemom, komijn, kruidnagel, kaneel, zwarte peper en nootmuskaat.
Al deze specerijen worden kort geroosterd in de pan. Het roosteren zorgt ervoor dat de moleculen sneller gaan bewegen en de geurige aroma’s vrijkomen. Zodra de specerijen heerlijk beginnen te ruiken – een beetje zoals de souk in Marokko – zijn ze klaar. Blijf er de hele tijd bij, want specerijen verbranden snel! Nu kun je ze malen in een vijzel of een elektrische koffiemolen.
*Kerrie of curry, is een woord dat door kolonisten is gepopulariseerd om hun idee van de Indiase keuken te vereenvoudigen. Het is een reductionistische term die de kookkunsten van een heel continent probeert te vatten in één woord. Alleen is er niet één curry met één smaak, er zijn ‘r wel miljoenen. Tijd dus om Indiase gerechten wat vaker bij de oorspronkelijke naam te noemen.
Indiase gerechten
Indiase linzen met spinazie en paneer
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Super lekker!Of maak onze all time favourite: kruidige linzensoep!
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
Deze Indiase pizza van naanbrood is heerlijk als lunch, hoofdgerecht of als snack bij een borrel in het weekend. De Indiase kruiden maken dit recept een groot feestje. Lekker met aubergine en goed gekruid lamsvlees. Een feestje!
Niks mis mee: combineer kip, verse lentespinazie, muntblaadjes en frisse yoghurt met kant-en-klare producten uit je voorraadkast. Easy Indiaas, vanavond.
Kulcha’s zijn vergelijkbaar met naans, maar zijn niet gerezen. Dan: 'Het idee voor kulcha’s met truffel en pecorino is afkomstig van mijn vrienden bij restaurant Pataka in Londen. Dit recept is echt geweldig. Ik maak deze kulcha’s voortdurend. Ik bereid ze graag op het barbecuerooster direct boven het vuur.' Het recept is afkomstig uit het boek The Curry Guy BBQ van Dan Toombs. Meer recepten voor op de barbecue? We deelden eerder dit lekkere recept met mosselen.
Geef kant-en-klare saucijzen éxtra veel smaak met deze yoghurtmarinade met Indiase specerijen. Waarom het werkt? De melkzuren in yoghurt breken de enzymen in het vlees af en maken het heerlijk mals. Zelfs een korte marinade van 30 minuten doet wonderen! Probeer ook eens deze marinade met za'atar.Dat komt omdat de yoghurtmarinade als eerste bakt zodra je de saucijzen blootstelt aan hitte (hallo, barbecue!). In traditionele marinades karamelliseert de suiker als eerste, maar in het geval van yoghurt is de zuivel de suikers voor. Zo ontstaat een heerlijk knapperig én sappig korstje! En dat maakt deze saucijzen net wat specialer.
In India noemen ze dit dessert: Gulab Jamun. Jamun betekent rozenwater in het Indiaas. Deze Indiase donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen zijn verslavend lekker!
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij. Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
Viskoekjes zijn dé oplossing voor wanneer je vissticks beu bent. En eigenlijk zijn viskoekjes altijd al stukken lekkerder dan vissticks geweest. Wij kruiden onze Indiase variant met currypasta, koriander en nam pla.