zwartpootkip primavera met dragonboter

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heb je wel eens een zwartpootkip gespot? Bij Rijsel Rotisserie (Amsterdam) weten ze daar wel raad mee: ze braden ‘m in de oven met veel dragonboter en jonge groenten.

zwartpootkip primavera met dragonboter en jonge groenten

hoofdgerecht | 4 personen

1 zwartpootkip, poulet noir of Hollandse blauwhoender van ± 1,5 kg*
fleur de sel (zout, te koop bij delicatessenzaak of supermarkt)
6 el roomboter
1 bos verse dragon (bij groenteboer of Turkse of Marokkaanse winkel)
1 bos bospeen
1 bosje lente-ui
250 g doperwten (gedopt, vers of diepvries)
250 g tuinbonen (gedopt, vers of diepvries)
vers* of gedroogd bonenkruid

Verwarm de oven voor op 150ºC. Bestrooi de kip met de fleur de sel. Verhit een braadpan met 1 el roomboter en braad de kip ± 10 min rondom aan. Ris de blaadjes van de dragon, snijd eenderde van de blaadjes fijn en meng met de overgebleven 5 el boter.

Doe de kip in een ovenschaal en verdeel de dragonboter er in vlokjes overheen. Braad de kip gaar in ± 1 uur en 15 min. Bedruip de kip om de 5 min. met braadvocht: dit is belangrijk voor een knapperig vel en sappige kip.

Check of de kip gaar is. Prik met een prikker in het dikke deel van de borst van de kip: is het vocht dat eruit loopt helder, dan is de kip gaar. Haal de kip uit de ovenschaal en houdt warm onder folie. Zeef het braadvet uit de ovenschaal en meng dit met de rest van de vers gehakte dragonblaadjes, besprenkel de kip met deze dragonsaus, bewaar 3 el van de saus voor de groente.

Snijd de bospeen in stukjes van 1 cm. Snijd de lente-ui in ringetjes. Blancheer de bospeen, doperwten en tuinbonen 1-2 min. in gezouten water. Doe de achtergehouden saus in een koekenpan en voeg de geblancheerde groente en de lente-ui toe, roerbak 1 min. Serveer de knapperige voorjaarsgroente rondom de kip. Bestrooi met het verse of gedroogde bonen-kruid en nog wat fleur de sel.

* Vers bonenkruid is een seizoensproduct. Het is in het voorjaar kort verkrijgbaar.  Vervangen evt. door gedroogd bonenkruid.

** Zwartpootkip (poulet noir in het Frans) kun je vinden of bestellen bij de betere poelier. Het is een zwarte scharrelkip met minder vlees, maar meer smaak. Deze kippen groeien langzaam en krijgen uitgebalanceerd voer. De Hollandse blauwhoender, een echte vergeten Hollandse kip, is vergelijkbaar en soms verkrijgbaar via de betere poelier. Op sommige boerenmarkten (Amsterdam, Haarlem, Zoetermeer ) staat Paul de Wit (06 16 71 89 42). Hij verkoopt Hollandse blauwhoenders.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 1 uur en 15 min.

 

zwartpootkip met dragon - delicious