spekkoek

Spekkoek bakken is echt een uitdaging. Je bakt hem namelijk laag voor laag… Het vergt even tijd, maar als je er een middag voor neemt, kan het je ook ontspannen. De smaak is onovertroffen en je kunt er lang van genieten als je hem – delicaat! – in heel dunne plakjes in plaats van puntjes serveert. Spekkoek snijd je in ultradunne, rechte plakjes. Dat gaat goed als je de spekkoek eerst in vieren snijdt en elk kwart in dunne plakjes snijdt.

Fan van de Indonesische keuken? Probeer dan ook de rendang daging van Janneke!

5 tips voor de beste spekkoek

De oven
Heeft jouw oven geen instelbare onder- en bovenwarmte, zet dan na 6 lagen een lege braadslee of bakplaat onderin de oven, zo temper je de onderwarmte.

Gaarheid
De koek is zacht en stevig en mag absoluut niet krokant zijn.

Kruidig mengsel
Zorg dat je specerijen vers zijn. Oudere specerijen verliezen veel geur en smaak. Bewaar ze daarom in goed afgesloten glazen potten in een donkere omgeving.

Eieren scheiden
Breek elk ei steeds apart boven een kom en schenk het eiwit vervolgens bij de andere eiwitten. Mocht de dooier van een ei kapot gaan dan kun je het hele ei (wit én geel) bij de overige dooiers doen. Eiwit waar ook maar een spoortje geel in zit, wordt namelijk niet goed stijf! Als je het op deze manier doet, zijn niet meteen alle eiwitten onbruikbaar als er één dooier breekt.

Eieren en boter kloppen
Je kunt alles met de handmixer kloppen, maar als je een keukenmachine gebruikt voor de eiwitten, bespaart je dat veel tijd en moeite.

spekkoek

gebak | 80-100 plakjes

15 eieren, gescheiden
500 g boter, kamertemperatuur
500 g poedersuiker, gezeefd
175 g bloem, gezeefd
6 tl kaneelpoeder
3 tl kardemompoeder
3 tl nootmuskaatpoeder
3 tl kruidnagelpoeder
mespunt zout
ook nodig: springvorm ± 26 cm ∅, ingevet, goede mixer of keukenmachine met mixerhaken, grote mengkommen

Klop de eierdooiers met de suiker in ± 10 min. tot een lichtgeel, romig en luchtig mengsel dat als een dik lint van de gardes loopt. het is zeker in volume verdubbeld.

Klop de boter met de mixer minstens 15 min. tot luchtig en dik vloeibaar.

Neem een grote, brandschone kom. Klop de eiwitten in de kom met een snuf zout goed stijf.

Gebruik een flinke kom, want het beslag heeft uiteindelijk heel veel volume. Spatel de boter, eiwitten en bloem in delen om de beurt luchtig door het eierdooier-suikermengsel. Doe eenderde deel van het beslag in een andere kom, schep alle kruiden erbij en roer het zo luchtig mogelijk om.

Verwarm de oven voor op 175º C. Vet de bodem van de springvorm in en zet de vorm ± 2 min. in het midden van de oven. Neem de springvorm uit de oven, schep er een pollepel wit beslag zonder specerijen in en verdeel het egaal over de bodem van de springvorm. De bodem moet heel dun bedekt zijn met een laagje. Bak de laag in ± 6 min. in het midden van de oven gaar. Strijk voorzichtig een heel dun laagje zachte boter over de eerste deeglaag. Als dit niet lukt, omdat de deeglaag stuk gaat, is die nog niet gaar genoeg. Zet dan de laag eerst nog 1-2 min. terug in de oven. Verdeel nu gelijkmatig 1 pollepel bruin beslag met specerijen over de eerste laag en spreid deze gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel. Bak de laag weer ± 6 min. in het midden van de oven. Ga zo door met lagen maken tot het beslag op is, eindig met een witte laag. Schakel na het maken van 6 lagen de onderwarmte uit. Mocht nu de bovenwarmte te hoog worden, zet de spekkoek dan iets lager in de oven en haal elke laag er 1 min. eerder uit. De lagen mogen géén krokant korstje krijgen. Laat de spekkoek afkoelen.

Bereiden ± 5 uur.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE SASKIA OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDNG BART STUART

bakboek

De beste baktips en -recepten zijn gebundeld in delicious. hét bakboek. Je bestelt deze bakbijbel hier in onze webshop.

ananasburger-delicious