rendang daging met atjar van komkommer

rendang_600
Deze maand op het menu:
Jannekes Indonesische favorieten! En ook die staan binnen 40 minuten op tafel, zoals elke Familietijd. Dus vul je voorraadkast met Indonesische basisingrediënten en ga aan de slag met deze makkelijke gerechten.  Bijvoorbeeld rendang!

rendang daging met atjar van komkommer

hoofdgerecht | 4 personen

Je kunt de rendang prima de avond van tevoren maken, dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Wil je de rendang écht in 40/45 minuten klaar hebben? Vervang de sukadelappen dan door hamlappen. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.

1 ui, grof gesneden
3 tenen knoflook
1 rode peper, zonder zaadlijsten en in smalle ringen
3 cm verse gember, geschild, in plakjes
1 tl jinten
2 tl ketumbar
2 el kecap manis
3 el zonnebloemolie
800 g sukadelappen, in blokjes
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 grote komkommer
3 el witte wijnazijn
2-3 tl suiker
300 g witte rijst
2 el verse koriander, fijngesneden
2 el gebakken uitjes

Pureer de ui met de knoflook, ¾ van de rode peper, gember, jinten, ketumbar en kecap in de keukenmachine of met de staafmixer tot een fijne kruidenpasta (bumbu). Of snijd alle ingrediënten fijn en stamp ze in de vijzel fijn.

Verhit de olie in een braadpan. Bak de bumbu 2-4 min. zachtjes. Schep het vlees erdoor en bak 2 min. mee. Voeg de kokosmelk toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de rendang in 2½-3 uur zachtjes gaar.

Roer intussen de suiker door de wijnazijn. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Schep de komkommer met de rest van de rode peper door het zoetzuur en zet koel weg om te marineren. Kook een halfuur voordat de rendang klaar is de rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar.

Breng de rendang op smaak met zout. Als je de rendang een beetje droog wilt, haal dan het vlees uit de pan en kook de saus nog iets in. Leg het vlees weer terug, meng, schep alles op een schaal en bestrooi met de koriander en de uitjes. Serveer met de rijst en de komkommersalade. Extra lekker met (sambal) boontjes.

Bereiden ± 30 min. / stoven ± 3 uur

RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

Dit recept verscheen eerder in delicious.

 

rendang daging atjar komkommer | delicious