fiadoe – zoet uit Suriname

Patty Samuels familie komt uit Paramaribo, Suriname, maar zelf is ze geboren en getogen in Nederland. ‘Een Surinaams feest bestaat niet zonder veel en lekker eten, daar leven wij voor! Fiadoe is een typisch voorbeeld van feest voor ons: de koek is even bewerkelijk als heerlijk. In elke familie is er een tante of oma die ’t het allerbeste kan. Die houd je dus goed te vriend, want zonder haar fiadoe is een feest niet compleet.’

fiadoe

dessert | 8-10 personen

200 g gele rozijnen
150 g krenten
100 g ananas uit blik, goed uitgelekt en in kleine stukjes gesneden
150 ml Surinaamse rum (slijter)
15 g droge gist (2 zakjes)
215 g kristalsuiker
250 ml lauwe melk
4 eieren
2 el vanille-extract
600 g tarwebloem + extra voor het rollen
300 g zachte boter
2 el kaneel
100 g amandelschaafsel

mengsel om taart mee te besmeren
100 g boter
100 ml lauwe melk
1 el vanille-extract
25 g kristalsuiker

om taart mee te bedruipen
50 ml lauwe melk
25 g kristalsuiker
Surinaamse rum (waar je het fruit in hebt geweekt)

Ook nodig: rond (dicht) bakblik van ± 22-24 cm

BEREIDEN Kan 1-2 dagen van tevoren.

Week – 1-2 dagen van te voren – de rozijnen, krenten en ananas in de rum. Meng in een kom de gist met 40 g van de suiker en de lauwe melk. Laat even staan. Klop met een mixer in een ruime kom 4 eieren met
50 g suiker en 2 el vanille-extract schuimig. Schenk het gistmengsel erbij en roer rustig door. Schep in kleine beetjes de bloem erbij en roer steeds met een houten lepel tot het deeg stevig is. Voeg daarna 30 g boter toe en kneed even door tot je een soepel deeg hebt. Dek af met plasticfolie. Leg een doek erover en laat 1 uur in een warme, tochtvrije ruimte rijzen.

Meng de resterende 125 g suiker en de kaneel en houd apart in een kommetje. Doe de overige 270 g zachte boter in een kom met een boterkwastje erbij. Giet de rozijnen, krenten en ananasstukjes goed af en zet in een kommetje erbij. Bewaar de rum! Zet ook het amandelschaafsel klaar in een kommetje.

Vet het bakblik goed in met wat zachte boter. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol de helft van het deeg dun uit tot de grootte van het bakblik. ‘Drapeer’ het in het bakblik. Snijd de overlappende randen van het deeg en kneed door het resterende deeg. Bewaar onder een doek, terwijl je verder werkt. Smeer de deegbodem royaal in met zachte boter en bestrooi met de helft van het suiker-kaneelmengsel. Verdeel de helft van het geweekt fruit en de amandelen erover.

Verwarm de oven op 180°C.

Rol de rest van het deeg tot een dunne vierkante lap. Besmeer die ook royaal met zachte boter en bestrooi met de rest van het suiker-kaneelmengsel, het geweekte fruit en de amandelen. Snijd vervolgens van boven naar beneden van deze lap (dus verticaal) repen van ± 4 cm breed. Elke reep rol je nu van links naar rechts op tot een dikke sigaar. Zorg dat je de naden aan de zijkant goed dicht knijpt zodat de vulling er niet uit loopt. Leg nu steeds een gevulde rol horizontaal recht voor je op je werkbank en snijd uit elke rol kleinere rolletjes van ± 3-4 cm uit.

Leg de net gesneden rolletjes als een soort ‘roosjes’, met de snijkanten naar boven en beneden, op de bodem van de taart. Leg alle roosjes tegen elkaar tot het blik is gevuld.

Smelt de 100 g boter en meng met de 100 ml lauwe melk, vanille-extract en de 25 g suiker. Bestrijk de adoe met eenderde deel van dit mengsel en zet in de oven. Bak voor ± 20 min. en bestrijk dan weer met het mengsel. Bak weer 20 min. en bestrijk met de rest van het mengsel. Bak nog 10 min. Als de bovenkant te donker wordt, dek dan af met folie. Steek een prikker in de taart om te zien of hij gaar is. Fiadoe moet niet kurkdroog zijn, maar ook niet te zompig. Naarmate hij afkoelt wordt hij wat steviger.

Zet je oven uit en besprenkel de fiadoe direct na het bakken met een goed gemengd mengsel van 50 ml lauwe melk, 25 g suiker en de rum waar je het fruit in geweekt hebt. Wikkel de koek in aluminiumfolie en daarna in een grote handdoek. Zet terug in de oven en laat hem daar staan tot de oven en fiadoe volledig zijn afgekoeld.

Bereiden ± 60 min. / oven ± 50 min.

FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE MERIJN TOL.

fiadoe | delicious