geroosterde tomatensoep met amarello

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De grootste verrassing van de soep zit ‘m in het roosteren van de tomaten voor een extra intense tomatensmaak, hier goed gecombineerd met het friszure en het bittertje van de amarello – een Portugese kaas uit Beira Baixa.

 

voorgerecht (4 personen)

1 kg tomaten
1 grote ui, in vieren
2 teentjes knoflook
4 el olijfolie voor het roosteren
4 sneetjes foccacia brood
100 g amarello
500 ml kippenbouillon
2 gedroogde tomaten op olie, fijngesneden
4 el extra vierge olijfolie

Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakblik. Leg de uiparten en knoflook erbij, bestrooi alles met zout en peper en druppel er 2 el olijfolie over. Rooster de groenten 20 min. in de oven.

Verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Bestrijk de sneetjes foccacia met de resterende 2 el olijfolie en bak ze in 10 min. krokant in de oven. Beleg de foccaciacroutons met de Amarello en zet ze kort onder een hete ovengrill tot de kaas iets smelt.

Doe intussen de tomaat, ui en knoflook in een pan en schenk er de kippenbouillon bij. Breng de soep tegen de kook aan en pureer met een staafmixer. Voor een extra fijn resultaat kun je de soep door een zeef heen drukken met een pollepel. Breng de tomatensoep op smaak met zout en peper en verdeel over 4 kommen. Doe er wat stukjes gedroogde tomaat bij en druppel er extra vierge olie in. Serveer met een foccaciacrouton.
*Als alternatief evt. een Morbier.

Bereiden ± 20 min / oven ± 30 min.
p.p. ± 345 kcal/ 9 g eiwit / 28 g vet/ 14 g koolhydraten

Receptuur en bereiding Eke Mariën Fotografie Eric van Lokven Styling Laura Jongeneel