Een perfect voorgerecht om te maken voor bijzondere gasten. Het bereiden van deze eendenborst met mangopuree kost helemaal niet zo veel tijd en het resultaat is rijk en gul.
Probeer ook eens eendenborst in combinatie met radicchiosalade en walnoot…
eendenborst met mango en gember
voorgerecht (4 personen)
300 ml rode port
200 ml gevogeltefond (pot)
2 eendenborsten van jonge eenden (canette-filets)
1 tl roze peperkorrels
1 grote, rijpe mango (of 2 kleine)
1 el gembersiroop
25 g boter
10 g basilicumblaadjes, in reepjes + extra voor garnering
Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren. Verhit de port en fond in een steelpan en breng aan de kook. Laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot 100 ml. Schenk in een bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verwijder het overtollige vet van de eendenborsten en snijd met een scherp mes een diagonaal raster van ondiepe inkepingen in de vetlaag. Houd de messneden ± ½ cm uit elkaar en raak het vlees zelf niet. Meng de peperkorrels met 1 tl grof zeezout en wrijf hiermee de vetlaag in. Bewaar de eendenborsten tot gebruik in de koelkast.
Schil de mango en rasp het vruchtvlees met grove rasp rondom de pit weg. Meng de mangorasp met de gembersiroop en een beetje zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiden: neem de mango en eendenborsten 1 uur voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC.
Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en bak de eendenborsten op hun vetlaag (boter of olijfolie is niet nodig!) Draai de eendenborsten om als de vetlaag mooi bruin en krokant is geworden (in ±2 min.) en bak de andere kant slechts 30 sec. Leg de eendenborsten op een bakplaat en bekleed met bakpapier en bak ze in 8-10 minuten rose in de oven. Neem uit de oven en laat 8 min. rusten onder aluminiumfolie.
Doe intussen de portsaus in een steelpan en breng tegen de kook aan. Neem van het vuur het klop met een garde de boter erdoor. Breng op smaak met een beetje zout.
Meng de basilicumreepjes door de mango. Verdeel de mango over het midden van 4 borden. Snijd de eendenborst in dunne plakjes en leg ze op de mango. Lepel de saus erover en eromheen. Garneer met basilicum.
Voorbereiden ± 15 min. / bereiden ± 30 min.
RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE ELLEN VAN MOL
De lekkerste vleesgerechten en tips voor de bereiding ervan vind je in delicious. hét vleesboek. Ook leuk om cadeau te doen!