uit Umbrië: kip met sperzieboontjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vandaag op het Italiaanse menu: pollo al vino bianco met fagiolini al limone.  De fagiolini krijgen een boost door de ansjovis en citroen. En de pollo heeft een kruidige en iets zoete smaak.

hoofdgerecht (4 personen)

1 citroen
600 g sperzieboontjes
4 kipsteaks (ontbeende dijen) of kipkarbonades
6 el olijfolie
1 glas witte wijn
2 tenen knoflook, gekneusd
4 ansjovisfilets
1 takje verse rozemarijn
4-5 blaadjes verse salie

Pers 1 citroen uit. Maak 600 g sperzieboontjes schoon (je kunt de puntjes aan de onderkant laten zitten).

Ontvel indien nodig de kipstukken en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan (met deksel) en bak hierin de kip in ± 4 min. rondom bruin. Draai het vuur laag, schenk een scheut wijn bij de kip en zet het deksel schuin op de pan. Laat de wijn verdampen, keer het vlees en voeg weer een scheut wijn toe. Herhaal dit een paar keer en schuif af en toe het vlees door de pan.

Kook intussen de bonen met wat zout in 10-20 min. beetgaar (dit hangt af van de soort en de dikte) en giet af. Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie en bak hierin 1 geplette teen knoflook ± 2 min. Voeg 4 ansjovisfilets toe, zet het vuur laag en laat de ansjovis in de olie oplossen.

Na ± 15 min. is het vlees goudbruin en bedekt met een glanzend laagje. Bak de laatste 5 min. de andere knoflook, rozemarijn en salie mee.  Meng de sperzieboontjes met het ansjovismengsel en het citroensap. Serveer de kip met de sperzieboontjes.

bereiden ± 30 min.
p.p. ± 490 kcal/ 8 g koolhydraten/ 30 g vet

RECEPTUUR: ONNO KLEYN. FOTOGRAFIE: RENÉE FRINKING. STYLING: LAURA JONGENEEL. BEREIDING: COEN BEUTE.

Dit recept is eerder verschenen in TIP.