nr.1 foodmagazine

spruitjes met mornaysaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hoe de kleine groene kooltjes ook vaak verafschuwd worden, ze schitteren op menig menu. In een verfijnd stamppotje bij wild en met noten, appel & spek bij groot gebraad. Spruitjes zijn ideaal om de avond of ochtend voor het diner voor te bereiden, zeker wanneer je ze van ‘sauce mornay’ voorziet en gratineert, heb je er haast geen omkijken meer naar.

Sauce mornay is een klassieke Franse saus, vermoedelijk uit de 19e eeuw. Voor mornaysaus wordt aan een basis-bechamelsaus kaas toegevoegd. Meestal wordt de nootachtige gruyère-kaas gebruikt, al dan niet in combinatie met parmezaanse kaas. Met een harde Nederlandse geitenkaas geef je een leuke draai aan.

gegratineerde spruitjes mornay

bijgerecht | 4 personen

500 g spruiten, schoongemaakt
25 g roomboter
25 g bloem
250 ml volle melk
50 g harde Hollandse geitenkaas, geraspt

Maak de spruiten schoon en kook ze in weinig water met zout beetgaar. Bereid intussen de bechamelsaus: smelt de boter in een (saus)pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor. Schenk nu scheutje voor scheutje en al roerende met een garde of houten lepel de melk erbij. Blijf roeren tot je een gladde en gebonden saus hebt. Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met (versgemalen) peper.

Giet de spruiten af en laat ze goed uitlekken. Spoel de spruitjes meteen koud onder stromend water. Verdeel de spruitjes over een stijlvolle ovenschaal en schenk er de mornaysaus over. Bewaar de spruitjes afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Gratineer de spruitjes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten, of tot de saus goudbruin kleurt. Dien de spruitjes in de ovenschaal op.

spruitjes met mornaysaus-delicious