dit is hét recept voor het allerlekkerste speculaasdeeg

dit is hét recept voor het allerlekkerste speculaasdeeg
aantal 24 | zoet | sinterklaas | nederlands |
Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. 
delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar! Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelinsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop. Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!
Kooktijd30 minutes
wachttijd1 hour
Totale tijd1 hour 30 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: speculaasplankje of andere (uitsteek)vormpjes

Ingrediënten

  • 110 g zachte boter
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 50 ml melk of karnemelk
  • 250 g bloem gezeefd
  • 4 tl bakpoeder 10 g
  • 4 tl kaneelpoeder 10 g
  • 2 tl nootmuskaatpoeder 5 g
  • 2 tl kruidnagelpoeder 5 g
  • 2 tl gemberpoeder 5 g
  • ½ tl gemalen witte peper 3 g

Instructies

  • Doe boter, suiker en ¼ theelepel zout in een kom en klop romig met de mixer.
  • Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plattot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 min. maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Bestuif een speculaasplank met een zeefje dun met wat bloem. Vorm steeds bolletjes deeg ter grootte van een bitterbal en druk die mooi uit in het plankje, zorg dat je het deeg goed verdeelt. Snijd het teveel deeg horizontaal langs het plankje af. Tik met de rand van het omgekeerde plankjeop het aanrecht en klop de koekjes er zo uit.
  • Maak zo alle koekjes. Of rol wat van het deeg uit tot 2½ mm. dikte en snijd het een beetje in de vorm van het koekje en druk het in het plankje.
  • Als het koekje er niet makkelijk uitkomt, steek dan voorzichtig een mes onder een hoekje van het deeg en neem de deegvormpjes zo uit de plankjes. Leg de koekjes op het bakpapier. Bak de speculaasjes in 25-30 min. in het midden van de oven gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakblik.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Geweldig om royaal te serveren op sinterklaasavond of mooi in te pakken als homemade cadeautje. En speculaas past ook prima bij kerst, want de kruidige specerijen zijn heerlijk in alle wintermaanden.  
* Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine basterdsuiker nemen. In plaats van gewone bloem kun je ook rijstebloem (natuurwinkel of toko) gebruiken, deze is een stuk fijner, plakt minder en zorgt dat de speculaasjes beter loskomen uit de plankjes.
RECEPT: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: JAN WILLEM VAN RIEL | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWSKI. 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

BEKIJK DE VIDEO: 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."