soep van borlottibonen

Bonen, bonen en nog eens bonen. Met dank aan de Twitter-bonenestafette kun je er bijna niet omheen en ook op onze website gaat dat niet lukken. Want vandaag krijg je een recept met een van de mooiste bonen ter wereld. Buon appetito!

voor 6 personen
200 g gedroogde borlottibonen (Italiaanse winkel) of gedroogde witte bonen
groentebouillon
1 el olijfolie
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ ui, fijngesneden
100 g pancetta of ontbijtspek, in blokjes
5 salieblaadjes, fijngesneden
1 takje rozemarijn, de blaadjes afgerist en fijngesneden
handje verse marjoraan of oregano, fijngesneden
1 el tomatenpuree
1 snufje gemalen kruidnagel
¼ tl gemalen nootmuskaat
snufje kaneelpoeder
250 g verse porcini of shiitake, in plakjes
extra vierge olijfolie voor het besprenkelen

Laat de bonen een nacht of minstens 12 uur weken in ruim koud water. Giet de bonen af, doe ze in een grote pan en voeg zo veel water toe dat de bonen onder een laagje van 5 cm staan. Breng het water aan de kook, zet het vuur dan op z’n laagst en laat de bonen
2-3 uur sudderen tot ze gaar en zacht zijn.

Giet de bonen af (bewaar het kookvocht), houd 6 el achter en pureer de rest in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree. Vul het kookvocht tot 1 liter aan met groentebouillon.

Verhit de olijfolie in een pan en voeg de bleekselderij, knoflook, ui, pancetta en kruiden toe. Bak alles 5 min. zachtjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog eens 1 min. Doe de bonenpuree erbij en warm deze 5 min. al roerend mee zodat de smaken zich kunnen vermengen. Voeg de bouillon toe en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Voeg de specerijen toe en breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg de paddenstoelen toe en laat ze in de soep gaar worden. Voeg de achtergehouden bonen toe en verdeel de soep over de borden. Besprenkel royaal met olijfolie en serveer.

Bereiden ± 3 uur en 25 min / weken ± 12 uur