schelvis met vanillevinaigrette

Vier Bevrijdingsdag met dit op-en-top bistrogrecht van delicious.friend Janneke Philippi: schelvis met vanillevinaigrette.

schelvis met vanillevinaigrette

hoofdgerecht | 4 personen

olie om te frituren
1 kg rosevalaardappel, schoongeboend
50 g roomboter
450 g prei, in ringen
350 g venkel, in reepjes + venkelgroen fijngesneden
100 ml droge witte wijn
400 g schelvisfilet
5 el olijfolie
1 tl mosterd
merg van 1 vanillestokje

Verhit de olie om te frituren tot 160ºC. Snijd de – ongeschilde – roseval aardappelen in frietjes. Bak de friet in 3 porties voor HOEVEEL MINUTEN????, tot de zijkanten stevig voelen maar de friet nog niet gekleurd is. Laat de friet in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken.

Smelt intussen de boter in een hapjespan. Bak de prei en venkel 4 min. zonder te kleuren. Voeg 75 ml wijn toe en leg de vis tussen de groenten. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Stoof de vis afgedekt in 8 min. gaar.

Verhit de olie tot 180ºC. Bak de frieten in 2 porties in 2-3 min. goudbruin en krokant. Klop een vinaigrette van de olijfolie, de resterende 25 ml wijn, de mosterd en het vanillemerg. Voeg naar smaak een beetje suiker, zout en peper toe. Meng het venkelgroen door de vinaigrette.

Verdeel de groenten met de vis over 4 borden. Sprenkel de vinaigrette erover en serveer met de rosevalfriet.

Bereiden ± 30 min.

VERGETEN VIS | Schelvis is een enorm malse, smaakvolle, verantwoorde vissoort. Wij vinden ‘m zeker zo lekker als kabeljauw. Tegenwoordig is schelvis in veel supermarkten goed verkrijgbaar.

RECEPTEN STYLING EN FOODSTYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS. MAART 2014

 

schelvis met vanillevinaigrette - delicious