Tahin is de basis van deze dressing, het is een dikke, crèmekleurige pasta van sesamzaad en te koop bij natuurvoedings-, Turkse- en Marokkaanse winkels. De dressing is heerlijk bij de wortel-wittekoolsalade, maar ook super als dipsaus voor krokant gebakken pitabrood, als saus bij gefrituurde aubergines of courgettes, als dressing in stevige salades van bonen en/of koolsoorten, bij falafel en andere kroketjes van peulvruchten.
Lunch- of bijgerecht (4 personen)
¼ wit kooltje (± 300 g)
½ (winter)wortel (± 250 g)
2 el peterselie, fijngesneden
tahin-citroendressing
2 tl komijnzaad
2 el tahin
rasp van ½ citroen
½ tl vloeibare honing
3-4 el citroensap
2 el Griekse of Turkse yoghurt
½ teentje knoflook, geperst
2 el peterselie, fijngesneden
Rooster het komijnzaad ± 2 min. in een droge koekenpan tot het geurt. Roer de tahin los met ± 3 el kokend water. Roer de citroenrasp, honing, 3 el citroensap, yoghurt, knoflook en het komijnzaad door de tahin tot een gladde, dikke, vloeibare saus ontstaat. Roer er zonodig nog een scheutje kokend water door. Breng het op smaak met zout, peper en evt. wat citroensap en honing.
Snijd de stronk en harde stukken uit de kool en schaaf de kool in fijne reepjes. Rasp de winterwortel grof en schep de dressing door de groenten. Bestrooi het gerecht met peterselie.
Bereiden ± 20 min.
p.p. 85 kcal/ koolhydraten 6 g
Receptuur Rianne Buis bereiding Coen Beute styling Mirjam van der Rijst fotografie Harold Pereira