penne met artisjok, postelein en amandelen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft. De blaadjes zijn fris, zonder bruine plekken en de steel is onbuigzaam stug. Snijd van kleine artisjokken de steel 3 cm onder de bloemaanzet af. Bij grote artisjokken kun je de steel afbreken en eventueel de harde buitenste blaadjes eerst verwijderen.

Vervang penne ook eens door een andere soort pasta. Hier lees je meer over de verschillende soorten.

penne met artisjok, postelein en amandelen
bijgerecht | 6 personen | of hoofdgerecht | 4 personen | v

sap van 1 citroen
4 artisjokken, schoongemaakt (zie kader)
300 g pasta (penne of soortgelijke pasta)
2 sjalotten, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 el milde olijfolie
150 ml groentebouillon (van tablet)
1 bosje zomerpostelein*, grof gesneden
2 el bladpeterselie, fijngesneden
50 g blanke amandelen, fijn gehakt
50 g parmezaanse kaas, gerapst

Breng in een pan royaal water met zout en 2 el citroensap aan de kook. Leg de artisjokken erin en kook ze in 20-30 min. (afhankelijk van de grootte) beetgaar, dan laten de buitenste blaadjes makkelijk los. Pluk alle bladeren** eraf (wees voorzichtig bij de binnenste bladeren zodat je het hart niet meetrekt). Verwijder het binnenstehooi’ (de haartjes) wat op de artisjokbodem zit, dit gaat goed door de holle kant van een lepel onder het hooi te schuiven. Snijd de bodem in vieren.

Kook de pasta volgens de beschrijving op het pak beetgaar en giet af.

Bak ondertussen de sjalot en knoflook 5 min. zachtjes in een ruime koekenpan in de olijfolie. Voegde artisjokken, 1-2 eetlepels citroensap en de bouillon toe. Meng samen met de postelein en depeterselie door de pasta. Verdeel de pasta over de borden en garneer met de amandelen enParmezaanse kaas.

* Zomerpostelein is vanaf april-mei te koop op de markt, bij groentewinkels en sommigesupermarkten. Vervang het evt. door veldsla of in het late winter- of vroege lenteseizoen doorwinterpostelein. Postelein bevat veel goede voedingsstoffen.

** De afgeplukte artisjokblaadjes kun je heerlijk in een vinaigrette dippen en dan met je tanden hetvruchtvlees uit het dikste deel van het blad schrapen.

Bereiden ± 65 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING GERECHTEN CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel het nieuwste nummer van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

penne artisjok