Een ultiem hartige soep waar je makkelijk een dubbele hoeveelheid van kunt maken. Aan de basis liggen gedroogde paddenstoelen en bacon. En om door de hartigheid heen te prikken, top je de soep af met zoetzure komkommer die je heel easy zelf maakt.
paddenstoelen-aardappelsoep met komkommerzoetzuur
hoofdgerecht | 4 personen
20 g porcini* (gedroogd eekhoorntjesbrood of cépes)
1 el witte wijnazijn
½ el fijne kristalsuiker
1 snackkomkommer of ¼ gewone komkommer, julienne
125 ml olijfolie
30 g boter
400 g kastanjechampignons, in plakjes
150 g bacon, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 g tomatenblokjes (blik)
1 l kippenbouillon
300 g désirée–aardappels, in plakjes (of andere vastkokende aardappels)
150 g zuurdesembrood, in stukken
½ bosje dille, blaadjes fijngesneden
Doe de porcini in een bakje met 250 ml heet water en laat 10 min. staan. Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer de azijn, suiker en ½ tl zout door elkaar totdat de suiker in de azijn is opgelost. Meng met de komkommer en laat intrekken.
Verhit 1 el olie en de helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de kastanjechampignons, zout en peper toe en bak 3-4 min. Neem uit de pan en zet apart. Herhaal met de rest van de boter, 1 el olie en kastanjechampignons.
Verhit nog 1 el olie in de pan en bak er de bacon 3-4 min. krokant in, voeg dan de prei en knoflook toe en bak nog 2-3 min. tot de groenten zacht zijn. Voeg de tomaten toe en kook 7 min. tot alles iets is ingekookt. Voeg de bouillon, aardappel, kastanjechampignons en porcini met het gezeefde weekvocht toe. Laat zachtjes 10 min. koken tot alles gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Besprenkel het brood met de rest van de olijfolie. Bestrooi met dille en zout. Spreid het brood uit op een bakplaat en bak 10 min. in de hete oven tot het goudbruin is.
Serveer de soep met het zoetzuur en de croutons.
* Te koop bij grotere supermarkten en delicatessenwinkels
Bereiden ± 35 min. / oven ± 10 min.