op verzoek: chocoladesoufflé

Een beetje tricky is het wel, zo’n soufflé. Maar als je weet hoe plezierig het eindresultaat is, dan durf je die hindernis wel aan. Dit toetje zal niet misstaan op een decadent diner, maar is ook humble genoeg om ’s avonds op de bank op te lepelen. Daarom op verzoek: de chocoladesoufflé uit ons kerstnummer van vorig jaar. Of maak onze garnalensoufflé.

nagerecht | 8 personen

50 g boter
55 g patentbloem
250 ml koude volle melk
125 g pure chocolade, in stukjes
4 eidooiers
4 eiwitten
60 g kristalsuiker + extra om te bestrooien
ook nodig: 8 soufflévormpjes (8 cm doorsnee)

Voorbereiden: kan een paar uur van tevoren.
Maak een roux: doe de boter in een steelpan, verwarm op middelhoog vuur, laat de boter uitbruisen zonder te laten kleuren, spatel de bloem door de warme boter. Verwarm de roux op laag vuur tot ze begint te bruisen, schenk dan de koude melk erbij en klop met een garde de klontjes eruit. Breng aan de kook op laag vuur, blijf voortdurend 30 min. roeren om de bloem te garen. Voeg dan de chocolade toe en roer tot het is opgelost. Spatel nu, een voor een, de 4 eierdooiers erdoor. Dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Bereiden: zorg dat de chocolademassa op kamertemperatuur is. Vet de soufflévormpjes licht in met boter, strijk met een kwastje vanaf de bodem steeds in een rechte lijn naar boven. Bestrooi ze met fijne kristalsuiker. Zet de vormpjes in een diepe, platte ovenschaal en schenk er een laagje water van ongeveer 1 cm in.

Verwarm de oven voor op 190°C. Klop in een vetvrije kom met een mixer of garde de eiwitten bijna stijf. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop door tot de eiwitten zachte pieken vormen (maak ze niet té stijf want dan mengen ze niet goed met het chocolademengsel). Schep eenderde van het eiwit bij de chocolademassa en spatel het er voorzichtig door, spatel daarna de rest er door. Verdeel de soufflémassa over de vormpjes, zorg dat de rand schoon blijft. Bak de soufflés 18 min. op 190°C. Serveer met vanillesaus met bruine rum.

voorbereiden ± 40 min. / bereiden ± 25 min. / oven ± 30-35 min.

vanillesaus met bruine rum
saus | 400 ml

250 ml volle melk
250 g slagroom
2 vanillestokjes
5 eidooiers
100 g suiker
150 ml bruine rum
ook nodig: fijne zeef

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.
Breng 200 ml melk met de room op middelhoog vuur aan de kook. Splijt de vanillestokjes en voeg ze toe aan de melk. Haal de melk van het vuur en laat ongeveer 10 min. trekken.

Bereiden: Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot een lichte, schuimige massa en roer de overgebleven koude melk (50 ml) erdoor. Zet de melk met vanille stokjes terug op het vuur en breng weer aan de kook, haal weer van het vuur en schenk al roerende met een garde bij het eidooiermengsel. Doe het ei-melkmengsel nu terug in de pan en verwarm op laag vuur. Roer goed tot de saus gaat binden.

Schenk de saus door een fijne zeef in een schone kom. Laat afkoelen. Roer als de saus is afgekoeld de rum erdoorheen.

bereiden ± 15 min./ afkoelen ± 2 uur.

 

* Dit recept verscheen eerder in delicious.magazine.

chocoladesouffle-delicious