favoriete saus bij gegrilde groenten: romescosaus

Met kerst in het vooruitzicht is het geen gek idee om alvast te oefenen op je kook-skills. Daar wordt het eind december alleen maar makkelijker van.  Wij starten daarom met het delen van onze favoriete sauzen en technieken. In deel 1: romescosaus!

Romescosaus is een saus van tomaat en paprika en kan koud en warm geserveerd worden. Erg lekker bij gerechten met geroosterde groenten, zoals groene asperges met amandelschaafsel, geroosterde prei of bosui, of door de pasta. De saus is 1 dag van tevoren te maken. Je kunt hem helaas niet invriezen, want door de amandelen wordt hij dan wee en waterig.

romescosaus

saus | 10 personen, 750 ml v

50 g blanke amandelen
3 el olijfolie
3 teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, gehalveerd, zaden verwijderd
1 rode paprika, zaden verwijderd, in stukjes
3 grote vleestomaten, in parten
2-3 tl honing
mespuntje saffraandraadjes

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren)

Bak de amandelen  2 min. op laag vuur in de olie in een ruime koekenpan tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook, rode peper en paprika toe en roerbak alles  2 min. op hoog vuur tot de groenten kleuren. Voeg de tomaat toe en bak 2 min. mee. Doe de inhoud van de pan over in een ruime maatbeker (of in een blender) en voeg de honing, saffraan en 100 ml water toe. Pureer alles met de staafmixer tot een grove saus en breng royaal op smaak met zout en peper. Bewaar de saus tot gebruik in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de saus in een pan tot lauwwarm. Romescosaus kan ook koud worden geserveerd.

Voorbereiden  15 min. / bereiden  5 min.

romescosaus basisrecept | delicious